AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovao je na Pešteru združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021", koja je najveća vežba poslednjih nekoliko decenija.

Vučić je čestitao svim ljudima koji su, kako je rekao, fantastično izveli današnju vežbu.

"Danas za ljude koji nisu primetili, videli smo prvi put na našem nebu 11 migova-29, od toga je njih 8 tuklo raketama vazduh-zemlja. Videli smo 25 lovaca i bombardera u vazdugu, lovačka avijacija Srbije dobila je novu snagu. Videli ste najnovije tenkove, nove mašine. Takođe, videli smo da moramo još da nabavljamo bespilotne letelice, i snaga naše vojske biće drastično izmenjena i mnogo uvećana. Ovo pokazuje snagu države", rekao je Vučić.

Rekao je da će se nastaviti ulaganja u armiju, dodao je da ga ne zanimaju sukobi, ali da moramo imati snažnu vojsku.

"Čestitam svim učesnicima i pripadnicima vojske. Živela Srbija!", rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je istakao zadovoljstvo i činjenicom što je vežbi prisustvovao komandant KFOR-a, i rekao je da moramo da razvijamo saradnju sa međunarodnim snagama.

O napadima iz CG

Vučić je na najnovije napade Predraga Popovića, predsednika Narodne stranke Crne Gore, koji je optužio Vučića da huška DF protiv Vlade, rekao da ni ne zna ko je to.

"Kada za nekim brodom uplovi ajkula u Bokokotorski zaliv ja sam im kriv. Ja ne znam ni ko je to, ni koja je stranka. Mene ne zanima ni ko će tamo da vlada, ali me uvek zanima položaj srpskog naroda. Tih besmislenih optužbi sam se toliko naslušao, a naslušaću ih se još", rekao je Vučić.

Uskoro sastanak s Merkelovom

Vučić je rekao da se odgovor koji je Kurtiju dao u Briselu nije promenio, a to je da neće biti priznanja Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

"Sutra ili prekosutra razgovaram sa Merkelovom, pa će 4. ili 5. jula biti ta velika konferencija. Razgovaraćemo o svemu, a svaki razgovor sa kancelarkom je važan za našu zemlju", istakao je Vučić.

Vučić je saopštio da je delta soj korona virusa stigao u Srbiju

"Plašim se nadolazeće jeseni, apelujem na sve da se vakcinišu, mi uskoro počinjemo sa vakcinacijom ljudi koji su primili vakcinu. Stigao je sigurno, jutros sam razgovarao sa dr Stevanovićem, zabrnut sam zbog toga, još mesec, dva čemo provesti u miru, posle ćemo videti kako i šta", rekao je Aleksandar Vučić.

Na Pešteru se održala združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021", na kojoj prisustvuje predsednik Vučić, i dodao da je lovačka avijacija Srbije dobila novu snagu.

Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Vežbi, pored predsednika Vučića, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović je predsedniku predočio kakvi će biti ciljevi vojne vežbe, i istakao je da su manevri zahvatili jedinice koje čini čak 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" - najveća u poslednjih nekoliko decenija, počela je danas na vojnom poligonu na Pešteru. Na vežbi po temi "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije", učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Foto: TV Pink Printscreen

Najveća vežba koja se odigrava u poslednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni deo srpske teritorije.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Foto: TV Pink Printscreen

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

Foto: TV Pink Printscreen

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na "lazarima 3", "miloš", "MRAP 6x6" i "NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm "oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm "oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm "gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija "pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema "PASARS" i kao i laki PVO sistemi "igla" na vozilima NTV, te sistem "strala" 2M.

Foto: TV Pink Printscreen

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63.padobranskom brigadom i delom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i "Morava" čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu "Pešter".

Modernizovani lovac "mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu "Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

Avioni tipa "orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama "maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion "galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama "ataka" i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama "maljutka" demonstriraće posade helikoptera "gama".

Foto: TV Pink Printscreen

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i "vrabac".

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu.

Foto: TV Pink Printscreen

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T "super galeb" tegljač koji će vući metu "Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Autor:

#Aleksandar Vučić

#Pešter

#vojna vežba