AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da je potrebno stvaranje više poverenja između Beograda i Prištine. Kaže i da je mit da je sve lako i jednostavno, ali je isto tako mit da Srbija i srpski narod ne polažu nikakvo pravo na Kosovo i Metohiju.

Vučić dodaje da bez kompromisnog rešenja znači da neko može odrznuti konflikt između Srba i Albanaca, a to može odvesti u katastrofu i sukobe koji nikome nisu potrebni.

Sad, možete da govorite i o kosovskom mitu i o kosovskom epu. Kosovski mit je ako ne vidite stvarnost, ako ne vidite da se ona svakodnevno menja i ako ne vidite da mi nismo u tako idelanoj poziciji kao što bismo želeli to sebi, neretko, da predstavimo. Ali, živeti bez kosovskog epa i ne računati na vrednost svega onoga što su naši preci uradili i odustajati od svega je takođe deo onog drugog dela kosovskog mita. Nama je potreban racionalan, pragmatičan pristup u rešavanju tog problema, otvorena vrata za razgovor, za pronalaženje rešenja sa Prištinom, stvaranje više poverenja jednih između drugih... Za to je potrebno ponekad i vreme i potrebna je veća odlučnost i onoga što neretko eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom, da podrži i Beograd i Prištinu na različite načine da bi mogli da dođu do kompromisnog rešenja - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo da kažemo: "Sklonite se odavde, ne moramo da razgovaramo, to je samo naše." To prosto nije lako spojiti s onim što je realno. Trebalo bi u sredini pronaći neko rešenje - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija spremna na kompromis, ali da će na kraju odlučiti narod.

- Ljudima na Kosovu treba obezbediti sigurnost i veće plate, penzije - rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je zatim rekao i kako je razumeo partijarha juče na Gazimestanu koji je poručio da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naorda i da će, ukoliko srpski narod izgubi svoj koren, svoj duhovni identitet, izgubiti sve i postati bezoblična masa od koje se ne može praviti gotovo ništa. 

To je više puta ponovljena poruka patrijarha, kako i Porfirija, tako i prethodnog patrijarha Irineja. Ali on je tu govorio pre svega, ako ste primetili, o duhovnim vrednostima i kosovskom zavetu koji se tiče ne našeg pojimanja istorije, već našeg stanja duha i onoga što bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo patrijarh Porfirije, a svakako znam da se zalaže za očuvanje integriteta Srbije, odnosno Kosova kao dela Srbije, ja mislim da je pitanje svih naših zaveta i kakva će nam biti budućnost i hoćemo li moći da obezbedimo našoj deci na Kosovu i Metohiji bezbednost, sigurnost i hoćemo li moći svim ljudima ovde da obezbedimo veće plate, veća primanja, penzije, bolji ambijent za njihov posao... Ja mislim da su to strahovito važna pitanja, a mi moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora, baš kao što sam rekao i NSRS, neko jednog dana taj konflik može da odmrzne, a odmrzavanje tog konflikta, iako mnogima danas veoma privlačno zvuči ideja zamrznutog konflikta, odmrzavanje nas vodi u katastrofu. U nemire, sukobe, nešto što nikome od nas nije potrebno, a ponajmanje Srbiji koja u ovom trenutku najbrže ide napred ekonomski - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U nastavku je Vučić rekao da i jedna i druga strana moraju da popuste kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, a zatim je i otkrio da li je Srbija spremna za popuštanje.

Čak i da znam ne bih ga rekao, a do kompromisnog rešenja morate da dođete tako što će i jedna i druga strana da popuštaju, a ne tako što ćete vi da izađete sa nečim što je prihvatljiv cilj i onda da terate drugu stranu da to prihvati. To prosto nije moguće - kaže Vučić.
Srbija je spremna za kompromis, Srbija je spremna svakako da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će na kraju da odluči - rekao je Vučić.

Da li bi bila spremna Srbija da se odrekne Veljka Odalovića zarad rešavanja tog problema - glasilo je sledeće pitanje za predsednika Vučića.

Da to nama traže Sjedinjene Američke Države, mi to kao suverena, nezavisna i odgovorna država ne smemo da prihvatimo, a ne da nam traži Priština, iz mnogo razloga. Dakle, i sa tim porukama poniženja u kojima će neko da nas uči demokratiji i da nam drži pridike i predavanja ko sme da bude na kojem mestu, onda niko od njih ne bi smeo da bude ni na jednom od svojih mesta. Držite se vi svoga, pustite nas da radimo svoje. Ajde da uradimo sve što možemo oko nestalih osoba, ajde da pronađemo rešenje, da iskopamo te leševe... - kaže Vučić.

Očigledno je da pitanje nestalih neće da reši ni vlada na čijem je čelu Kurti, što je Vučić prokomentarisao. Ovom prilikom Vučić je rekao i kako je Hotijeva vlada parafirala sporazum iz Brisela.

Hotijeva vlada je parafirala sporazum koji smo mi prihvatili zajedno sa njima u Briselu. Dakle, nisu hteli da isporuče delovanja na terenu, ali su prihvatali sporazume.. . Kurti neće da prihvati danas ni taj sporazum koji je Hoti potpisao, zato što on kaže “za nas je važno jedino što se zbiva posle, a zapamtio sam to kao dan rođenja Isusa Hrista, kada je Kurti pobedio na izborima 14. februara” sa 50,28 odsto, pošto je to 30 puta ponovio, tako da sam upoznati i sa procentom glasova koji je dobio, valjda treba svi time da budemo fascinirani - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da, što se Srbije tiče, lažna država Kosovo nikada neće dobiti stolicu u UN!

Priznanje Kosova od strane Srbije značilo bi stolicu u UN - rekao je Vučić.

Vučić je objasnio i na šta misli kada kaže Kurtiju u lice: "Nikada neću da priznam Kosovo".

Mnogo sad tu ima različitih varijacija i svega drugog. Ja sam odgovarao čoveku koji je došao, video me je drugi put u životu, prvi put je bilo u Minhenu kada je tek pobedio onaj prvi put na izvorima, a onda se iznenadio odgovoru koji je dobio, pošto je mislio da može da provocira, da ima sva prava ovog sveta da optužuju Srbiju za sve što mu padne na pamet. A, onda prilikom ovog poslednjeg susreta, nismo ušli u prostoriju, dogovorili smo se kako treba da izgleda dnevni red, bilateralno da predstavnicima EU, nema primedbu na ljude iz Evrope, ni za Borelja ni za Lajčaka, a onda je on počeo “ovde se postavlja samo jedno pitanje, ovde mi ne treba da razgovoramo ni o čemu drugom, a to je hoćeš li ti Vučiću da priznaš ili ne - kaže predsednik.
Ne, ne, ja ćutim i gledam ga. Pogledam malo na drugu stranu, a onda on kaže: “Pa, kada?”. Ja ćutim i gledam. Onda on kaže “Kada”. Ništa. Onda kad je deset puta ponovio kada, onda sam mu rekao nikada. Stolica u UN ne zavisi samo od nas, to neki drugi mogu da odluče drugačije. Što se nas tiče, takođe, nikada, a što se tiče nekih drugih, otkud ja znam šta će da bude... - dodao je Vučić.

Vučić je danas razgovarao sa premijerom Albanije, ali i sa premijerom Severne Makedonije u okviru projekta “Mini Šengen”, a predsednik je večeras rekao i da li je taj projekat namenjen cilju uspostavljanja boljih odnosa.

Taj projekat je veoma važan. Znate, negde pred kraj svačijeg mandata, čini mi se da političari kojima nije stalo do ličnog bogaćenja počinju da analiziraju šta je to što su ostavili, šta je to što su uradili. Sem puteva, pruga, infrastrukturnih objekata, bolnica, muzeja, fabrika... svega što ostavljamo Srbiji, čovek razmišlja šta je to od ideja koje ostavlja za budućenost koje su deo jedne šire vizije. Ta inicijativa koju smo mi verovatno pogrešno nazivali Mini Šengen i zajednički ćemo joj dati ime 28 i 29. jula u Skoplju, na sledećem Samitu. Daćemo novo ime toj inciiajtivi o kome smo se već saglasili. Mi ćemo nastaviti da radimo sa najvećim poverenjem jedni u druge. Zašto mislim da je to gotovo epohalna ideja. Svi koji su se zalagali za politiku “Bakan Balkancima” uvek bi stradali zato što su velike strane sile želele podele među Balkancima. I time, svađajući ih jedne sa drugima, koristeći prirodne potencijale svih naših zemalja, koristeći sve naše ljudske slabosti uspevali da za najmanje novca i na najeftiniji način izvlače masimalnu korist za sebe, a nas ostavljajući u bedi, nemaštini i svemu drugom. Onog sekunda kada mi razumemo da, bez obzira na to što smo svi na evropskom putu i podrazumeva se da smo tu i da ćemo da nastavimo svoj evropski put, da razumemo da sami možemo da uradimo mnogo više, da možemo da stvaramo tačke poverenja i da radimo zajedno, onda stvari počnu da se menjaju. I ako mi budemo uspeli do 29. jula, a imaćemo više video-konferncija, postoji sad mnogo veće povrenje između nas i razgovaramo otvorenije. Nama bi sad sastanci nekad trajali i po dva, tri, četiri sata, pretposlednji sastanak je trajao četiri sata, a da nismo ni osetili jer smo imali mnogo ideja kako da popravimo životni standard ljudi. Dakle, ako mi napravimo tri dogovora, jedna je zajednički rad i jednstvena podrška u borbi protiv elementarnih nepogoda, poplava, zemljotresa, požara, svega drugog, svi naši kapaciteti biće veći, gde god da se on pojavi, bilo u Skoplju, Beogradu, Tirani, Sarandi, Bajinoj bašti, Velesu - priča Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ulazak u EU ne zavisi samo od nas"

Vučić je u nastavku rekao i kako ulazak u EU ne zavisi samo od nas.

Ulazak u EU, ajde da budemo pošteni, uz sve to što ćete da me pitate i oko vladavine prava i što ste me pitali i oko Kosova više ne zavisi samo od nas. Šta je zavisilo od Severne Makedonije? Zavisilo je da promene ime u Severna Makedonija, zavisilo je da promeni imena puteva, auto-puteva, aerodroma, spomenika... Sve su to uradili. Što im nisu otvorili ni jedno poglavlje, što im nisu otvorili pregovore? Jel za to kriva Severna Makedonija danas? Pa, nije - kaže Vučić.

Nemačka je jedna od država koja u ovom poslednjem naletu nije bila za to da se Srbiji otvore poglavlja, a Vučić će sutra razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel. Predsednik je otkrio i da li će to biti tema njihovog razgovora.

Saslušaću kancelarku, nju izuzetno poštujem i odgovoriti na svako njeno pitanje - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O incidentu u zgradi Predsedništva

Vučić je zatim pričao o indicentu ispred i u zgradi Predsedništva kada se Vuk Jeremić pojavio sa svojim pristalicama i pravio haos. Vučića su večeras ovim povodom pitali: "Ako Evropa govori da je potreban Srbiji taj politički dijalog, da li je u petak na ulazu u zgradu Predsedništva praktično bio kraj tog političkog dijaloga?"

Ne, ja se nisam ni žalio, nisam nosio tajno telefone da nekoma snimam. Ja sam reagovao kao prost, običan čovek i zbog toga se izvinio javnosti, zbog jedne reči koju sam upotrebio na pogrepšan način. Nisam akademik, nisam bezgrešan, nisam cvećka kao svi oni. Dolazili su mi, i za devet godina ne samo da sam slušao najgore gadosti, već najgore neistine. Imate pravo da vređate, da objavite šta hoćete. Jesam li tužio ikada i jednog novinara, jesam li tužio ikada i jednog od njih za sve laži koje su izgovorali. Nikada to nisam uradio. Nikada nisam tužio ni jednog od političkih protivnika za milion laži, računam demokratija je takva da onaj ko je na vlasti mora da nauči da trpi udarce, da prima udarce i da ne plače zbog toga, već da odgovara na to - rekao je Vučić.
Nikada nisam tužio ni jednog novinara, novinsku kuću, nikoga, za bestijalne laži kojih sam se naslušao i nagledao. Od toga da su me posredno optuživali za ubistvo Olivera Ivanovića do toga da sam otuživan za učešće u ubistvu (Vladimira) Cvijana, za koje nikad nisam razumeo kako su do toga uopšte došli. Ovo sam razumeo, političko foliranje i šta su radili. A ovo, ovo nisam ni razumeo, celu konstrukciju, šta su pravili, kako su pravili. To nije pitanje političkog dijalog. Ja nisam nikoga nikada optužio. Ja govorim ono što mislim, i mislim da ako neko sam prijavi da je za vreme svoje vlasti napravio prihod od 619 miliona evra, ne moram ništa više o tome da kažem, zaključak se sam nameće - dodaje Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nisam se sukobio sa jednom, već sa petoricom... Pokazao sam da može da izgleda kao što sam imao sa gospodinom Raduloviće, sa gospodinom Obradovićem i sa svima drugima. Ali, ako vam neko svakog dana preti i ako se ja izvinim zbog toga što sam rekao "Ajde, linčujte me devojčice", ja zbog toga imam obavezu da se izvinim, a oni su došli na moje radno mesto da me linčuju. Ja sam sišao sam pred petoricu. I pri svemu tome, oni vam ponove da je Ana Brnabić glupača, kokoška i to je minimalno što možemo da kažemo. I na to vi ne reagujete zato što to vas ne zanima, i zato što celu takozvanu drugosrbijansku javnost ne zanimaju činjenice i ne interesuje objetivan i profesionalan pristup. Ja nisam išao ni u čiju kuću da bilo koga maltretiram, ja nisam slao ljude da obilaze njihove kuće. Ja nisam slao ni kod koga od njih ni u poliitčki stranku niti sam slao nekoga od naših ljudi da obilazi njih na njihovim radnim mestima - rekao je Vučić u nastavku.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić u nastavku ističe i da je zadovoljan dijalogom vlasti i opozicije i da očekuje velike rezultate.

Jesam veoma. Očekujem velike rezulatate i mislim da se tu i atmosfera vidi potpuno drugačija - kaže Vučić.

Vučić je pričao i o pritsku na birače, zbog čega su ga pitali: "Jel možete vi da obećate da će sledeći izbori, sledeće godine, najčistiji ikada?"

Obećavam građanima da ćemo da imamo poštene i fer izbore i da kao što nismo krali poslednji put, niti bilo kada, da se ništa slično ni ovoga puta neće dogoditi. Svaku vrstu kontrole smo spremni da prihvatimo. Što se tiče transparetnog finansiranja izborne kampanje, to je nešto najgluplje što sam čuo. Prihvatio sam sve što su tražili iz izmeni zakona o finanisaranju stranaka i izborne kampanje. Evo kako je tekao moj razgovor sa Evropljanima. Oni kažu: Morate tri dana pre izbore da se izađe u javnost da se kaže koliko je ko potrošio para. A gde to ima u kojim zakonima, u Italiji ili Nemačkoj? Pa nemamo baš mi, i onda se ispostavi da to imaju Hrvatska i Slovačka. Nema problema, ako imaju oni, imaćemo i mi. Koga to briga, mi imamo pare legitimne dobijene na osnovu broja poslanika u Skupštini, čiste kao suza, ne finansira nas niko od tajkuna za razliku od drugih političkih partija. koje su finansirane ili čiji predsednici su tajkuni - rekao je Vučić.

Predsednik kaže i kako očekuje sledeće godine parlamentarne izbore, a onda je istakao i kako ne može da otkrije da li će se kandidovati za predsednika.

To ne mogu da vam kažem, prvo da vidimo ko će biti protivkanidati, jer ako budu neki snažniji protivkanidati, onda da kandidujemo nekog drugog. Jedno od stvari koje će se postavljati u kampanji je i pitanje ekologije, to je postala važna tema u Srbiji, bitno je kakva će Srbija biti za 100 godina, da li će biti država čistih reka i da li će reke biti u cevima? Da li mislite da je ekologija manje bitna u trenutku kada se jedna reka kao što je Jošanička uništi sa 16 MHE? - priča Vučić i dodaje:
Šta vam to znači, a ne brine vas da li će Srbija imati struje. Ne mislim da je dobro da se bilo koja reka uništi, niti mislim da gospodin Tuća (Ćuta) više voli Srbiju i reke i planine više od mene, ali sam racionalan čovek i moram da znam šta je energetska bezebdnost. Ako ne budemo imali dovoljno energetskih izvora, kako da imamo struju. Potrošnja struje raste, imaćemo i električne automobile, hoćete da plaćemo milijardu godišnje za balansiranje električnom energijom. Ko će to da plati, građani Srbije? Što im to ne kažete? Ja ne znam koja je Jošanička u Austriji, znam za ove naše. Ali znam da Austrija ima 45 više MHE nego što ih ima Srbija, na otprilike sličnoj veličini teritorije. Kako to da su Austrijanci pametni za sebe i da ih izgrade tolike, a kada je Srbija u pitanju onda su zabrinuti zbog nekih drugih stvari. Mi treba da pronađemo balans, da napravimo ozbiljan plan i zato smo uradili Srbija 2025. i idemo sa Planom koji govori o tome da je važno da radimo vodovode, kanalaziacije, prečišćače otpadnih voda. To radimo najviše u istoriji našoj, niko to nije radio kakvi su naši planovi danas. Ali ja da kažem da treba da uništimo sve i da treba da niko nema posao u Srbiji da bismo se samo dodvoravali bilo čijem kapricu ili zbog toga što je to popularno, ja u tome neću da učestvujem. Donosio sam najteže odluke za dok sam bio predsednik Vlade, i o smanjenju plata i penzija, težak Zakon o radu, ne bi doša Euronews u Srbiju da nemamo fleksibilan zakon o radu. Ja da lažem ljude samo da će da teče med i mleko, ne morate da radite, već iz hobija radi da čistimo reke i da ništa ne radimo - kaže predsednik.