AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić učestvuje danas na Prespa forumu na Ohridu koji okuplja lidere Zapadnog Balkana, ali i zvaničnike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Brnabić govori na plenarnoj sesiji na visokom nivou pod nazivom resetovanje sinergije između EU i SAD na Zapadni Balkan, a na kojoj će biti reči o evropskoj perspektivi regiona.

Pored predsednice Vlade Srbije na tom skupu su i albanski premijer Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Telgetija i drugi.

Tokom Prespa foruma predsednica vlade će imati i niz bilateralnih sastanaka.

Brnabić će razgovarati sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za pitanja Evropse i Evroazije Filipom Rikerom, kao i sa Knutom Flekenštajnom, koji učestvuje u međustranačkom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji uz posredovanje Evropskog parlamenta pod pokroviteljstvom Narodne skupštine.

Brnabić će razgovarati i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, pomoćnikom generalnog sekretara UN Miroslavom Jencom, kao i sa liderom Sirize Aleksisim Ciprasom.

Prespanski forum za dijalog u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije: "Zapadni Balkan - nedostajući deo slagalice u upotpunjavanju Evrope" trebalo bi da inspiriše i promoviše dobrosusedske odnose i saradnju.

Među najavljenih učesnicima su šefovi država ili vlada, političari i diplomate iz regiona, drugih evropskih i vanevropskih zemalja, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija UN, EU, NATO, Saveta Evrope, OEBS-a.

Među zvaničnicima su specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, zamenik pomoćika sekretara SAD Metju Palmer, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u Stejt department Filip Riker, evroposlanica Tanja Fajon.

Učesnici bi trebalo da kroz diskusije i predloge daju dopinos jačanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i projektuju pozitivnu sliku o regionu.

Forum je zvanično juče otvorio premijer Severne Makednije Zoran Zaev, koji je ocenio da su zemlje Zapadnog Balkana sada više Evropa nego ikada pre.

Glavna je tema na panel diskusijama u okvirima Prespa foruma je nadogradnja pristupa ka EU a kako je istaknuto, strateški interes Unije je da integriše Zapadni Balkan.

#Ana Brnabić

#Ohrid

#Prespa forum