AKTUELNO

Stav da je Srbija kriva za sve, da je zao momak, a da su ostali u regionu dobri, postoji već 30 godina. Pojačani napadi na našu zemlju sada su izazvani njenim napretkom koji mnogima ne odgovara.

Srbija je navikla na poziciju poniženog, uniženog i zlog momka, a prema rečima prof. dr Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, ovakav stav prema našoj zemlji postoji već 30 godina.

- Za nas koji ovde živimo i koji smo Srbi, ovo nije ništa neobično i ništa novo. Jedna vrsta novosti može biti to što se uočava izvesna nervoza zapada i pojačavanje pritisaka na srpske vlasti dolaskom administracije Džozefa Bajdena – kaže Kajtez za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dva momenta, kako dodaje, “podižu temperaturu”. Jedan je izuzetno dobro snalaženje Srbije, srpske ekonomije i srpskog vođstva u teškim, pandemijskim uslovima, a drugi je narastanje moći Kine i Rusije.

- Srbija postaje eksperimentalni teren za nadmetanje društvenih zakonitosti, koje očigledno postaju sve dominantnije. Ovaj teren će biti sve više neuralgičan, a nama je važno da budemo istrajni, strpljivi, mudri i nemamo pravo ni na jednu grešku – kaže Kajtez.

- Suštinski problem na ovim prostorima jeste taj što se bez naše volje i želje, i dalje prepleću interesi velikih sila, i izuzetno se kao bezbednjak plašim da se ovo ne pretvori u "proksi" teritoriju, onu na kojoj se vode sukobi velikih - kaže prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

- Biće novih sukoba na Balkanu i u Kazahstanu, odnosno na Kavkazu, jer je reč o putevima energenata. Kroz Srbiju ide ruski gasovod, pa će Amerikanci napadati ruske interese, a Rusi braniti svoj gasovod – kaže Trifunović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da region živi u prošlosti i pod parolom “Srbija je loša, a mi smo svi dobri”. Kaže da su napadi i kritike na račun Srbije krenuli “na taster”, istovremeno, jer je to nekome očigledno odgovaralo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je krenula napred, i ima vlast i državnika koji su postavljeni voljom naroda. Ovo jako iritira one koji su 12 godina dovodili i postavljali svoje ljude - tajkune. Toga više nema, Srbija raste ekonomski, vojno se naoružava i sve ovo predstavlja veliki stres – kaže Deđanski.

#Darko Trifunović

#Ilija Kajtez

#Stevica Deđanski