AKTUELNO

Srpska liga najoštrije osuđuje nedavne napade Boška Obradovića na ministra za brigu o selu Milana Krkobabića.

- Obradović je izneo niz laži kako navodno domaća poljoprivreda i sela propadaju, međutim lažima, bezumlju i dezinformacijama Boška Obradovića treba se suprostaviti svim poltičkim i argumentovanim sredstvima. Ovo se ne može tolerisati, ovo nije politička borba, već fabrika inskonstruisanih laži - izjavio je Zoran Spasić, potpredsednik Srpske lige.

Prema njegovim rečima, osnivanjem po privi put u istoriji Srbije Ministarstva za brigu o selu na čelu sa Milanom Krkobabićem napravljen je istorijski korak.

- Zahvaljujući ministru Krkobabiću, Srbija je napravila ogroman iskorak u oporavku i razvoju sela, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić preuzeo je istorijsku i ključnu ulogu u progresu, razvoju i unapređenju sela, stavljajuću u centar političkog delovanja domaćina i njegove potrebe - ističe Spasić i dodaje:

- Da ministar Krkobabić sistemski, temeljno i efikasno rešava stvari pokazuje i sledeći niz efikasnih i sistemskih urađenih mera od najvišeg nacionalnog značaja. Tokom funkcije generalnog direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, posebno zapaženo je da je za 52 nedelje otvorio 52 nove pošte u gotovo svim krajevima Srbije, kao i projekat „Država Srbija u selima Srbije”, kojim je u selima 11 nerazvijenih opština Srbije organizovano prisustvo pošte, državne uprave i primarne zdravstvene zaštite.

- U junu 2017. godine u saradnji s Akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, pokrenuo je program obnove zadrugarstva. Od početka realizacije ovog programa poznatijeg pod nazivom „500 zadruga u 500 sela”, u periodu 2017-2020. godine u Srbiji je osnovano više od 800 novih zadruga - ističe Spasić i dodaje:

- Predložena je izmena i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, čiji je cilj da se selo vrati u zakonske okvire tako što će veća sela postati opštine, jer će zahvaljujuću novom Zakonu domaćini i poljoprivrednici moći samostalno da se dogovarju, planiraju i odlučuju - dodao je Spasić.

Formiran nacionalni program za preporod sela

Spasić ističe da je pitanje sela, pitanje od najvišeg nacionalnog, bezbednosnog i ekonomskog značaja pokazuje i ipresivna odluka ministra za brigu o selu Milana Krkobabića da se 28. juna, na Vidovdan, raspiše konkurs za dodelu seoskih kuća mladim bračnim parovima.- Upravo ova odluka će biti ključ razvoja seoskih sredina, otvoriće nove razvojne mogućnosti za buduće generacije. To je epohalni poduhvat - naglašava Spasić i dodaje:

- Borba za selo je borba za Srbiju, to je zadatak od najvišeg nacionalnog interesa i upravo je to politička okosnica ministra Milana Krkobabića - zaključuje Spasić.

#Milan Krkobabić

#Zoran Spasić

#srpska liga