AKTUELNO

Samit lidera Zapadnog Balkana u okviru inicijative Berlinski proces biće održan danas posle podne, u onlajn formatu, a Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Glavna tema osmog Samita Berlinskog procesa biće dalja izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Izaslanica za odnose sa Zapadnim Balkanom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzana Šic za "Dojče Vele" najavila je da će se Samit posebno fokusirati na naredne korake za izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta o kojem su se lideri Zapadnobalkanske šestorke dogovorili na samitu u novembru prošle godine.

To se odnosi četiri temeljne slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala - na kojima počiva i inicijativa "Mini Šengen", a što bi u celom regionu trebalo da se postigne do 2024.

Ona je objasnila da su na sprovođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište posebno angažovani Savet za regionalnu saradnju (RC C) i Sekretarijat Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Konkretni rezultati Berlinskog procesa do sada, prema njenim rečima, su ukidanje naknada za roming na Zapadnom Balkanu koje je stupilo na snagu od 1. jula, proširenje saobraćajne i energetske infrastrukture i njeno povezivanje s koridorima EU i osnivanje Regionalne kancelariju za mlade (RYCO).

Uoči Samita, nemačka kandelarka Angela Merkel poručila je da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi.

Ona je u video poruci u subotu istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada sa Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke.

Merkel je prošle sedmice razgovarala video-linkom sa liderima sa Zapadnog Balkana, među kojima i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u cilju pripreme novog Samita, kao i o regionalnim i bilateralnim pitanjima.

Nakon tog onlajn susreta, Vučić je istakao da je imao "veoma dobar razgovor" sa nemačkom kancelarkom i ocenio da su odnosi dve zemlje u usponu, zahvalivši Merkelovoj, u ime Srbije, za njen doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana - naveo je Vučić na nalogu "buducnostsrbijeav".

#Ana Brnabić