AKTUELNO

Programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za koji je javni poziv raspisan 28. juna, želimo da vratimo život u napuštena seoska domaćinstva, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On je uoči danasnjeg radnog sastanka sa predstavnicima svih jedinica lokalnih samouprava, na kojem će ih upoznati sa realizacijom programa na terenu, rekao da je cilj da mladi koji su sada na selu tamo i ostanu, i da u sela dođe i drugi mladi koji to žele.

"Ovo je nadstranačka, nadpolitička misija iza koje stoji Srpska akademija nauka, verske zajednice i predsednik Republike Aleksandar Vučić", rekao je Krkobabić.

Predsednik odbora za selo SANU Dragan Škorić kratko je rekao da samo želi da znanjem pomogne realizaciju ovog programa.

Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković izjavio je da su nam sela devastirana a ovaj projekat je način da ih oživimo.

" Kao lokalna samouprava daćemo sve od sebe da se to i ostvari", rekao je on.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je istakao da mu je drago što je osnovano ovakvo ministarstvo u Srbiji, i naveo da je Srbija dovoljno finansijski jaka da može da pomaže sva svoja sela i izgradnju infrastrukture u njima.

Na radnom sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava, Krkobabić je naveo da prema podacima akademijskog odbora za selo u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća, od čega se za 150.000 zna ko im je vlasnik.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava za mlade bračne i vanbračne parove, do 45 godina starosti, koji bi kupili napuštene kuće sa okućnicom.

Prema njegovim rečima sredstva će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, do njihovog utroška, a najkasnije do 1. novembra ove godine.

"Sadašnje interesovanje je veće od očekivanog i verujem da će nam biti potrebno više od predviđenih pola milijarde dinara. Očekujem da ćemo od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji podržava ovaj program, dobiti i podršku za dodatna sredstva, ukoliko to bude potrebno", rekao je Krkobabić.

Istakao je da će zainteresovani, sami tražiti kuće sa okucnicom za kupovinu, a nakon kontaktiranja njihovih vlasnika će se obraćati jedinicama lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se kuća nalazi.

"Opštinski procenitelji će određivati koliko kuća vredi i tu nagodbi i trgovanja neće biti. Za kuću će najviše moći da se dobije 1,2 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra ", naglasio je ministar Krkobabić.

Sredstva će odobravati komisija u Ministarstvu za brigu o selu a i same kuće će morati da ispunjavaju određene uslove.
Moraće da imaju okućnicu, da budu priključene na struju i vodu, da imaju rešeno pitanje kanalizacije, makar u vidu septičke jame i da imaju bar školu, poštu ili ambulantu.

Autor:

#Milan Krkobabić