AKTUELNO

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao je na Tviteru praznik Vidovdan na šta je burno reagovala Vljora Čitaku.

Vidovdanska čestitka nekadašnjeg specijalni izaslanika Bele kuće za djalog Srbije i Kosova Ričard Grenel izazavala je burne reakcije.

- Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na ovaj dan 1389. počela je bitka protiv Otomanskog carstva na Kosovu. Danas se sećamo Svetog kneza Lazara i srpskih velikomučenika - napisao je Grenel na Tviteru.

Na tu čestitku je, između ostalih, reagovala i bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ona je u komentaru na Grenelov tvit napisala da "to nije bila srpska bitka, već borba balkanske vojske protiv otomanskih osvajača".

- Ta bitka je postala mit koji od 19. veka hrani srpski nacionalizam i sve nas drži kao taoce - napisala je Čitaku.

Bojan Dimitrijević, istoričar rekao je za Pink da su čitave generacije đaka na Kosmetu još od doga SFRJ učile iskrivljenu istoriju o Kosovu i Metohiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Još od 1969. godine, nakon sloma Aleksandra Rankovića vidimo da su knjige koje su bile u upotrebi za nastavu na KiM vidi se da preovlađuje albansko viđenje istorije Komseta. To je bilo friziranje istorije u skladu sa albanskom istorijom i istorijografijom, tako da su čitave generacije učile netačnu istoriju - rekao je on.

Objasnio je da se tokom polsednje decneije dvadesetog veka situaicja još vipe pogoršala.

- Engleski istoričar Noel Malkom pisao je u tom periodu knjigu "Kratka istorija Kosova" upravo pred agresiju NATO alijanse pred SRJ koji praktično daje zapadnoj javnosti jedno viđenje kosovske istorije na jedan drugi način. Trenutno svedočimo trećoj fazi kada je Kosovo na neki način potpuno kontorlisano Albancima i oni sada mogu da pišu šta god hoće - rekao je Dimitrijević.

Jovan Janjić, kulturolog rekao je za Pink da je takozvano preinačenje istorije Kosmeta neviđena "drksost" i "provokacija".

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni sami, bez obzira koliko su upućeni u istorijske činjenice moraju da znaju da to nije tačno. Ipak svedočimo pokušajima političke elite takozvanog Kosova da se pred političkom javnošću sveta predstave kao neki državotvoran narod i da imaju neko svoje nasleđe - rekao je Janjić.

On je objansio da kosovski Albanci nemaju nijedan materijalni dokaz na osnovu koga bi oni polagali pravo na bogatu kosovsku istoriju.

Dragoljub Kojičić, politički filozof rekao je za Pink da se još od 1969. godine agresivno radi na tome da se sa Kosmeta zatru svi tragovi dubokog srpskog prisustva na tom području.

Foto: TV Pink Printscreen

- Filolog Gustav Ajdanhel je u 19. veku vršio lingvistička istraživnaja kojima je ustanovio da Albanci dolaze sa područja Zakavkazja. Noel Malkom je pisao knjugu "Kratka istorija Kosova" koja je trebalo da posluži kao opravdanje agresije na Jugolsaviju - kaže Kojičić.

Prema njegovim rečima to je bila agresija kosovskih Albanaca iznutra koja je poslužila opravdnaju NATO agresije s polja.

- Ipak se pokazalo da SAD kao politički entitek nije potpuno anti-srpski kao što se to nekada mislilo. Imamo Ričarda Grenela, Lori Lajcung, gradonačelnica Čikaga koja je Vidovdan uvela da se proslavlja kao grad Čikaga - rekao je on.

#Bojan Dimitrijević

#Dragoljub Kojičić

#Jovan Janjić

#Novo jutro

#Pink