AKTUELNO

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina izjavio je da ta zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo i da se to neće promeniti čak i kada bi otvorili kancelariju u Prištini.

Upitan da li je EU dovoljno jak posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, španski ambasador kaže da jeste

Ambasador je u intervjuu za Kurir rekao da je stav njegove zemlje o priznanju tzv. Kosova čvrst, široko podržan i nepromenljiv, kao i da se Španija uvek zalagala za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je uvek pozivala da se ispune obaveze iz Briselskog sporazuma.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinović

– Radi se o stavu koji je usaglašen sa svim političkim akterima i koji se temelji na apsolutnom poštovanju međunarodnog prava od strane Španije. Jednostrana nezavisnost, koju je ta teritorija proglasila 2008, predstavljala je kršenje jednog od osnovnih načela teritorijalnog integriteta – rekao je Bartolome Molina.

Upitan da li je EU dovoljno jak posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, španski ambasador kaže da jeste i da treba da bude.

– Stabilnost Balkana je stabilnost EU. U okviru EU pored toga postoje različiti senzibiliteti, tako da posredovanje EU garantuje više nego drugih mogućih aktera – neutralnost i ravnotežu u pregovorima. Takođe, ne treba zaboraviti da je Srbija zemlja kandidat, a da teritorija Kosovo učestvuje u procesu pridruživanja i stabilizacije – rekao je Bartolome Molina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija primer u pandemiji koronavirusa

Govoreći o pandemiji koronavirusa, ambasador Španije ističe da nas je ona naučila da su u teškim trenucima saradnja i solidarnost najvažniji, kao i da je u tom pogledu Srbija dala primer.

– Svi predstavnici međunarodne zajednice koji smo u ovoj zemlji zahvalni smo za pomoć i spremnost srpskih vlasti da pruže pomoć od prvog trenutka. Ovih godinu i po dana nije bilo lako, ali bez solidarnosti među zemljama bilo bi neuporedivo teže – rekao je on.

#Kim

#Kosovo

#Srbija