AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava".

Vučić je obišao novu salu za neurointervencije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

'Povećanje plata pre kraja godine'

Vučić je rekao da je ponosan na to što su uspeli da nabave jako uspešne aparate, koji će pomoći pacijentima, kao i medicinskim radnicima.

- Nastavljamo sa opremanjem naših bolnica. Gledaćemo ili da pravimo novu ili da ovu rekonstruišemo. Ovu mašinu koju smo videli, nema niko u regionu. Čestitam vam i želim vam da dobijate i nove mašine - rekao je Vučić, i još jednom se zahvalio svom medicinskom osoblju na velikom trudu i radu i istakao da će pre kraja godine biti još jedno povećanje plate za njih.

Kako kaže, nova angio sala, pomoći će ljudima, lekarima koji su se do sada mučili, nisu mogli najbolje da vide (bez savremenih uređaja), ali i pacijentima koji neretko ne prežive, ili su završavali sa invaliditetom, ovo će smanjiti neželjene posledice.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- A, smanjiće se i troškovi lečenja, jer će pacijenti brže ići kući, umesto da ostaju tri ili šest meseci. Mi nastavljamo s opremanjem bolnica, a ovu mašinu nema niko na prostoru bivše Jugoslavije, postoji u Beču i Istanbulu i nigde više. Ovo je "rols-rojs" među mašinama. Želim vam da dobijete i nove mašine, taj magnet 3 Tesla, i moramo pre kraja godine, i verujem da ćemo, uspeti da ga nabavimo. Srećan sam zbog činjenice koliko ulažemo u zdravstvo Srbije. Ogromna zahvalnost našem medicinskom osoblju na trudu i radu i verujem da ćemo ih pre kraja godine obradovati povećanjem plata - rekao je Vučić.

O rezoluciji o Srebrenici

- Kao što sam najavio pre deset dana, posle Crne Gore krenuće poplava tih rezolucija. Ono što je iznenađujuće da je Podgorica bila revnosnija od Prištine. Brine me da se bilo kakav incident desi, može samo nas da uspori, jer je najviše investicija u regionu upravo kod nas - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

'Pogoršanje već na leto'

Vučić je rekao da nam rastu brojevi novozaraženih od koronavirusa.

- To je loše, plašim se svih tih novih sojeva i da nam novi talas stiže već na leto, a ne na jesen - rekao je Vučić i dodao da se zato grade i nove bolnice.

Vučić je tokom obilaska razgovarao sa zaposlenima i upoznao se s medicinskim aparatima.

Kako je rukovodstvo bolnice prenelo predsedniku, angio sala značiće za građane cele Srbije, jer će, recimo, biti moguće da pacijent iz Čačka za sat vremena stigne do Beograda, a sala će za to vreme biti pripremljena.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Objasili su da će spašavanje života biti obavljano otvaranjem krvnog suda putem katetera, a planirano je da broj intervencija raste, i da se dnevno spasi barem tri života u zemlji i smanji invalidnost.

- Koliko sam razumeo, mašina pomaže da lakše možemo da uštedimo i na ležajevima, da pomognemo da se izbegne invaliditet, dobijamo na brzini i kvalitetu slike, i moguće je pomoći većem broju pacijenata - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će se pokušati da se obezbedi garaža, jer nema smisa da 12.000 kvadrata funkcioniše bez garaže.

Najsavremenija sala, pruža brojne mogućnosti lekarima

U novoj sali biće pružane i usluge pacijentima kod kojih nisu potrebne hitne intervencije, a imaju vaskularne anomalije koje predstavljaju rizik za krvarenje u mozgu ili za lečenje akutnog krvarenja u mozgu. U novoj angio sali radiće medicinski tim koji čine dva interventna neuroradiologa, jedan radiolog i specijalizant radiologije. Nova sala za neurointervencije je "bi plejn" - poseduje dve rendgenske cevi, najnovije tehnologije koja omogućava drastično smanjenje zračenja pacijenata i osoblja u sali, a koje se nalaze na C luku što omogućava istovremeno snimanje u realnom vremenu u dve različite projekcije. Nove softverske tehnologije, kao što je KT perfuzija, omogućava da se u samoj sali kod akutnog moždanog udara proceni prokrvavljenost tkiva mozga pre i posle intervencije mehaničke trombektomije. Prvi put u našoj zemlji u jednoj bolnici ima i 4D DSA u realnom vremenu koja je značajna za embolozaciju arterijsko venskih malformacija u mozgu, veću preciznost u radu i manje zračenje pacijenta. Sala je opremljena i novim savremenim aparatom za anesteziju sa monitoringom. Ovakav angiografski uređaj kao što sada ima bolnica "Sveti Sava", ali starije generacije, koristi se u regionu još jedino u Zagrebu. Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" osnovana je 1930. godine u Beogradu. Ta visokospecijalizovana ustanova nalazi se u sistemu zdravstva Grada Beograda i Republike Srbije i predstavlja nastavnu bazu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Dobro izgleda ovo, spasava život - rekao je predsednik pa upitao šta još nemamo u Srbiji a da imaju u Istanbulu i Beču.

Predsednik je rekao da je zahvalan što imamo ljude koji žele da rade i koji se raduju kada dobiju ovakve mašine na kojima će lečiti ljude.

- Zahvalan sam da imam vas, ljude koji žele da rade i komplikovane operacije - kazao je Vučić, i dodao:

- Čestitam na dobijenoj mašini vrednoj skoro milion i 200 hiljada evra, ponosan sam na to što smo uspeli da nabavimo tako vrednu mašinu i napravimo angio salu, to pomaže ljudima.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Sa predsednikom u poseti je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Autor:

#Aleksandar Vučić

#Bolnica

#Poseta

#Sveti Sava

#obilazak