AKTUELNO

Skupština lažne države Kosovo je najavila da će na današnjoj sednici usvojiti Rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici

Rezoluciju, čiji je tekst isti onom koji je nedavno usvojila i Skupština Crne Gore, danas će usvojiti poslanici Skupštine tzv. Kosova.

Prema poznatim informacijama poslanici Srpske liste će demonstrativno napustiti sednicu Parlamenta u Prištini u znak protesta.

Foto: Kosovo Online

Foto: Kosovo Online

Ovim sramnim činom usvajanja Rezolucije o "genocidu" u Srebrenici obistiniće se strepnje da će pritisak na Srbiju i predsednika Vučića biti sve jači.

Uskoro se očekuje da istu Rezoluciju usvoje i Parlamenti Severne Makedonije i Hrvatske.

Tekst sramne Rezolucije koja će danas biti usvojena u Skupštini lažne države Kosovo prenosimo u celosti:

- Rezolucija Skupštine Republike Kosovo, povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina. Imajući u vidu: Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvencija o građanskim i političkim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima; Rezoluciju Saveta Bezbednosti UN-a S/RES/827 od 25. maja 1993.; Rezoluciju Europskog parlamenta 7.jula 2005., 15. januara 2009. i 15. jula 2015. o Srebrenici; Rezoluciju Skupštine Republike Kosovo br.02/552, od 6. jula 2005.godine, povodom desete godišnjice masakra u Srebrenici; Da je nakon nasilne okupacije Srebrenice, koja je bila zaštićena zona UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i finansiranih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, planiranim putem, ubile preko 8.000 Bošnjaka, silovale veliki broj žena, prisilno proterale preko 25.000 starijih ljudi, žena i dece; Da zločine koje su počinile srpske snage u Srebrenici predstavljaju zločin genocida kako je definisano u Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, 9. decembra 1948. godine; Da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju masakr u Srebrenici prepoznao i priznao kao genocid u presudi predmeta br.IT-99-33, 19. aprila 1993.godine; Odluku Medunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, koji smatra da su dela počinjena u Srebrenici i okolini oko 15. jula 1995. su dela genocida koje su počinili vojnici VRS, i da bi se ista trebalo zvati pravim imenom: Genocid Presudu Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju br. IT-09-92-T, 22. novembra 2017. godine i odluke žalbenog Stalnog međunarodnog mehanizma o krivičnim sudovima u slučaju MMKS-13-56-A, od 8. juna 2021. godine; Pridružujući se sličnim rezolucijama i izjavama demokratskih zemalja, međunarodnih organizacija i Parlamenta EU: SKUPŠTINA REPUBLIKE KOSOVO usvaja REZOLUCIJU o genocidu u Srebrenici 1. Oštro osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava. 2. Konstantuje i prihvata da su nakon okupacije Srebrenice od strane srpskih vojnih snaga VRS iste u nekoliko dana počinili masakre u Srebrenici i okolini, ubivši i masakrirajući preko 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i maloletnika. 3. Oseća i izražava duboku žalost zbog nevino stradalih judi u Genocidu u Srebrenici, tokom krvavog rata u Bosni i Hercegovini, i izražava saučešće preživelim članovima porodice. 4. Oštro osuđuje svaku tendenciju namernog i javnog negiranja Genocida u Srebrenici, s ciljem omalovažavanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina. 5. Poziva državne institucije da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i, s obzirom na to da je Evropski parlament proglasio ovaj Dan sećanja na Genocid u Srebrenici, da 11. jul proglasie Danom sećanja na genocid u Srebrenici - navodi se u rezoluciji.

#Beograd

#Genocid

#Kosmet

#Priština

#Skupština