AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje prezentacije radova na izgradnji novog terminala.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvuje prezentaciji radova na izgradnji novog terminala i kvaliteta usluge na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", kompanija Vansi, 2019. godine uložio je u radove oko 16 miliona evra, 2020. nešto malo više od 60 miliona evra, a ove je planirano više od 125 miliona evra, što posle krize izazvane pandemijom virusa korona pokazuje da je Srbija donela dobru odluku o koncesiji, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Govoreći na dodeli dve evropske nagrade koje je osvojio aerodrom "Nikola Tesla" za kvalitet usluga, Brnabić je rekla da prilikom sklapanja koncesije niko nije računao na pandemiju i da će se ta kriza najviše obrušti na sektor aviosaobraćaja i turizam.

"Razmišljamo danas, da nismo sklopili koncesiju, da nismo napravili taj pametan i ekonomski potez, ne znam kako bi beogradski aerodrom preživeo 2020. i 2021. i kakav bi to udarac bio za budžet Srbije i sve zaposlene na aerodromu", rekla je Brnabić.

Istakla je da bi Srbija morala mnogo da ulaže u aerodrom kako bi ga ponovo vratila na svetsku mapu, ali je, ukazuje, odluku o koncesiji donela u poslednjem trenutku i sprečila taj scenario.

Foto: Printscreen YouTube/ Tanjug News Agency official

Premijerka je zahvalila Vansiju što, uprkos pandemiji, na aerodromu nije zaustavio nijedan projekat, kao što je i država nastavila da gradi puteve, pruge, kliničke centre...

Navela je da je jedan od tih projekata izvođenje pripremih radova za umetnutu pistu, koja će biti opremljena najsavremenijim navigacionim uređajima i svim sistemima kao i glavna pista.

Brnabić je istakla da će to biti prva nova pista na našem aerodromu posle 60 godina.

Izrazila je nadu da će novi terminal biti završen i pre 2024. godine, a njim će, dodaje, površina terminala biti proširena sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara na više od 100.000 kvadratnih metara.

Gradi se, navidi, i parking za 1.500 parking mesta, kao i parking ispred terminala sa 800 mesta.

Premijerka je naglasila i da Vansi ima velika ulaganja u zaštitu životne sredine i najavila da će u oktobru biti završeno postrojenje za korišćenje prirodnog gasa i aerodrom više neće koristiti mazut.

Brnabić je navela da Vlada Srbije u tom projektu završava svoj deo posla preko "Srbijagasa", jer je bila zadužena za novi gasovod od više od šest kilometara od Dobanovca do aerodroma.

Pored premijerke Brnabić tim povodom obratiće se i direktor kompanije "Belgrade Airport" Fransoa Berizo i generalni direktor kompanije "VINCI Concessions" Nikola Notbar.

Autor:

#Aerodrom

#Ana Brnabić

#Beograd