AKTUELNO

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je danas da je imao koristan razgovor u Briselu sa glavnim pregovaračem Beograda i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i poručio da sledi sastanak sa predstavnicima obe strane kako bi se razgovaralo o aktuelnim pitanjima i pripremi za naredni sastanak lidera.

- Posle jučerašnjeg sastanka sa kosovskom delegacijom, jutros sam imao korisnu diskusiju sa Petrom Petkovićem, glavnim pregovaračem Srbije. Kasnije ću sesti sa obe strane da razgovaramo o aktuelnim pitanjima i pripremama za sledeći sastanak lidera - napisao je Lajčak na Tviteru.

Petković se sastao sa Lajčkom, u okviru nove runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Trilateralni sastanka delegacija Beograda, Pristine i EU posrednika u dijalogu zakazan je za 14 časova.

Pred današnji sastanak na ekspertskom nivou, Petković je najvio da će Beograd na prvom mestu insitirati na formiranju Zajednice srspkih opština i to na način koji je dogovoren Briselskim sporazumom, uključujući sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM, a u svetlu inicdenata koji su se poslednjih dana dešavali u južznoj srpskoj pokrajini.

Delegaciju Beograda na današnji razgovorima u Briaselu predvodi direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a sa strane Prištine, po prvi put kao šef pregovarčkog tima pojaviće se potpredsednik privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

#Miroslav Lajčak

#Petar Petković