AKTUELNO

Predsednik Vlade Mađarske Viktora Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto stigli su Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Orban koji će se danas sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučić u Beograd je stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije, i ministri pravde i ministar zaduzen za kancelariju premijera,a doleteli su hangarian er fors - erbas 319.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nakon svečanog dočeka uz gardu, Orban i njegova delegacija uputili su se ka Andrićevom vencu, gde će prvo biti odzzan tet a tet sastanak Vučića i Orbana, a nakon kojega će uslediti i plenarni sastanka delegacija dveju zemalja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Pinter je rekao za Tanjug da bi teme razgovora koje zavise od predsednika Vučića i premijera Orbana mogle da budu evrointegracije, pravosuđe, pandemija ....

Takođe, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike planirana je ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Poseta Beogradu usledila je brzo nakon što je Orban predstavio svoj predlog reforme Evropske unije u sedam tačaka, navodeći da Srbija treba odmah da bude primljena u članstvo.

To će biti i prilika da mu predsednik Aleksandar Vučić, kako je rekao, zahvali na hrabrosti da Srbiju predstavi u pozitivnom smislu i naglasi da treba da uđemo u EU.

"Reč je o dobrom prijatelju Srbije, imamo odlične odnose i sa Mađarskom i Mađarima, u Vojvodini nijedan problem godinama nemamo, radimo na svemu zajednički i borimo se zajednicki", naveo je predsednik koji se sa Orbanom od maja do avgusta prošle godine sastao osam puta.

#Viktor Orban