AKTUELNO

Proglašenjem navodnog genocida u Srebrenici devalviraju se žrtve u Drugom svetskom ratu, saglasni su sagovornici.

Upotreba reči “genocid” u regionu postala je između ostalog, pomodarstvo, ali je ovo blag termin, jer je zapravo reč o devalviranju Srbije i obesmišljavanju njenog pregovaračkog kapaciteta i reputacionog potencijala, kaže za Pink Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

- Cilj je poniziti i uniziti srpski narod i na talasima postistorije i prevrednovanja istorije udariti žig zločinca i genocidne nacije isključivo Srbima – kaže Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Srpskom narodu je, čini se, u nekoj medijskoj i propagandnoj podeli karata namenjena isključivo uloga zločinaca, a ne žrtava što, ne samo da je neodrživo, nego se ne može ni razumeti, ocenjuje predsednik Društva lobista.

Foto: TV Pink Printscreen

Branko Radun, politički analitičar, ocenjuje da se proglašenjem navodnog genocida u Srebrenici devalviraju žrtve u Drugom svetskom ratu.

- Srebrenica i Jasenovac ili Aušvic stavljaju se u isti koš, i to je po meni devalvacija jevrejskih, srpskih, ali i svih drugih žrtava, a bilo ih je više od milion – kaže Radun za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Sećanje na naše žrtve, kako dodaje, deo je naše samosvesti.

- Kao što Jevreje na neki način određuje sećanje na holokaust, tako i nas određuje sećanje na dešavanja u Drugom svetskom ratu, ne samo stradanje Srba, već i borba protiv fašizma. To je deo našeg identiteta koji gradimo, ne samo zbog sećanja na prošlost, već i radi budućnosti – kaže Radun.

#Branko Radun

#Nenad Vuković