AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je jutros mališane iz BiH i Hrvatske u Beogradu u okviru letnjeg kampa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je najmlađima da se ponovo vrate u svoj Beograd, a da će se Vlada potruditi da im pomogne gde god i koliko može.

Predsednik se pre podne družio sa decom koja su došla iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grckog, Raducica, Nunica, Zadra, Bribira, Djevrsaka, Ridana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča, njih 44 - 18 iz Hrvatske i 26 iz Federacije BiH.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik im je poručio da uče ćirilicu, poštuju svoje komšije, da se vole međusobno, ali da uvek čuvaju svoje srpsko ime i prezime, dodajući da će im država pomagati koliko može.

- Beograd jeste naš glavni grad. Kako god okrenete nekome se više dopadne Novi Sad ili neko drugo mesto, ali Beograd je ishodište svih nas, i važno je da poznajete svoj glavni grad -poručio je on.

Upitao je decu da li im se svideo više Hram Svetog Save ili Kalemegdanski luna park i zoološki vrt, dodajući da se starijima svideo Hram, a mladima Kalemegdan. Hram je, kaže, divan i čudesan, te naglasio da je skoro u potpunosti završen posle više od 100 godina izgradnje. Izrazio je nadu da će deca moći da vide još nešto u Beogradu, i poželeo im da se ubrzo ponovo vrate u Srbiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Hvala vašim vaspitačima, roditeljima. Molim vas da volite Srbiju, Beograd, mesto gde živite, a mi ćemo da gledamo da vam pomognemo i da vam što više ulepšamo detinjstvo".

- Moramo da pomognemo. Pomogli smo dosta Drvaru, a sada ćemo da gledamo da pomognemo Grahovu, Petrovcu... - rekao je predsednik, poželevši deci sve najbolje.

Govoreći o mestima porekla dece koja su u poseti, primetio je da je Grahovo toliko ispražnjeno da se baš mučio poslednji put kada je bi tamo.

Obećao je deci i da će nastojati, nekom drugom prilikom, da organizuje i susret sa srpskim reprezentativcima.

Deca su od predsednika Srbije dobila na poklon paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova, prenevši mu da tamo živi 391 srpsko dete.

Dorotea Drča iz Zadra zahvalila se predsedniku Vučiću na gostoprimstvu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hvala vam što Srbija pamti, i zna i hoće i može da pomogne braću gde god živeli. Hvala što ste nas ugostili u Beogradu, našoj prestonici i što nam je Srbija pružila pet nezaboravnih dana. Nadamo se da ćemo moći i mi vas bratski sa ugostimo - navela je ova devojčica.

- Zagledani smo u Srbiju i radujemo se njenom napretku i jačanju i nadamo se da će ona ostati naš najveći oslonac i da će brinuti o svim njenim sinovima, ma koliko daleko bili - rekla je Drča.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na gostoprimsvtu su se zahvalili i mališani iz Federacije BiH, na mogućnosti da posete Srbiju, rekavši da su doneli svoje srce i poziv predsedniku da poseti njihova sela, u kojima bi ga rado dočekali.

Dobio je i maketu kamene kuće sa maslinama, karakterističnu za taj kraj, uz napomenu da su i Srbi iz Dalmacije čvrsti kao kamen i večni kao maslina, na šta je predsednik uzvratio da: "Nema jačih Srba od Krajišnika".

Vučić je rekao da mu je drago što su deca imala priliku da posete Novi Sad i fruškogorske manastire, a preneo je da su mi svi rekli da im se najviše svideo Beograd.

Nakon obraćanja predsednika i dece iz BiH i Hrvatske usledilo je fotografisanje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik izrazio zahvalnost Sanji Lakić

Predsednik je posebnu zahvalnost uputio narodnoj poslanici Sanji Lakić koja je inicirala organizaciju ovog letnjeg kampa. Letnji kamp je organizovao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a mladi su od 5. jula boravili u Novom Sadu i Beogradu.Tokom kampa deca su imala priliku da posete brojne institucije i obiđu muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije, da saznaju više o svojoj istoriji i kulturi.

#Aleksandar Vučić