AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon niza sastanaka u Briselu. Podsetimo, Vučić se prvo sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom, zatim u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, a onda su usledili i trilatrenalni razgovori Vučića, Aljbina Kurtija i posrednika EU.

U Briselu je nastao haos tokom trilateralnog sastanka, a kako saznaju mediji Kurti je optužio Srbiju da je počinila tri genocida na Kosovu i Metohiji. Prvi je po njemu bio 1878. godine, a poslednji 1999. godine. Vučić je žestoko reagovao na ove tvrdnje.

Foto: TV Vesti

Sve smo prihvatili, a Albanci nisu hteli da prihvate ništa. Značajno je da nisu prihvatili tačku koja se odnosi na to da neće raditi akcije koje potencijalno mogu da dovedu do destabilizacije na Kosmetu. Suština njihovog prvog izlaganja je bila da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Prvi da je bio 1878. godine. Zamislite da vi imate ozbiljan dijalog, a oni vam sve vreme govore o tome. Iako su ih upozoravali da se priča o budućnosti, oni su pričali o prošlosti. Opet je pokrenuta tema o nestalim osobama. Nijednog sekunda to nisu želeli da prihvate. Taj razgovor je neprijatan u svakom smislu - rekao je Vučić i dodao:
Strah kod našeg naroda postaje sve veći. O ovome ću da upoznam sve nadležne organe. Mi ćemo uvek biti na raspolaganju, spremni uvek za dijalog - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o nastavku sastanka, Vučić kaže kako smatra da će se on dogoditi krajem avgusta.

Ja mislim da će krajem avgusta biti nastavak. To su tehnička pitanja, na koja ne moram ni da odgovaram. Videli smo se sad i opet ništa. Nije tu bitno pitanje datuma, nego pitanje suštine. Treba da pričamo o budućnosti, ono ne žele da pričamo o budućnosti. Oni žele da pričamo o Veljku Odaloviću i Ivici Dačiću. Zabrinut sam, nije mi do bilo kakvih političkih poena - kaže Vučić.

O pritisku na prištinsku stranu Vučić je rekao da je mnogo teško kada razgovarate sa iracionalnim ljudima, misleći na predstavnike Prištine.

Njih nije briga. Mi razumemo da je bilo zločina i sa jedne i sa druge strane, ali oni to ne prihvataju. Negde smo počinili tri genocida, negde smo počinili pet genocida. Oni nisu hteli da pričaju o bilo čemu, već samo da su Srbi počinili genocid 1878. godine - kaže Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni nas ubeđuju da nemaju arhivu OVK koju kada im mi pokažemo, kažu da ne postoji. Kada vidite da neko traži način samo da sabotira dijalog, mi smo u mnogo teškoj situaciji, a mogu da kažem da smo mi najbolje rečeno postupili odlično. Ovo je proces dijaloga koji vodi EU i u koji imamo poverenja. Mi u najmanju ruku želimo da i Priština prihvati da neće potpirivati nasilje na KiM, da će se potruditi da se nađu ostaci ubijenih tokom zločina na KiM. Prištinska strana to nije htela da prihvati. Dogovorili smo se da krajem avgusta nastavimo dijalog - rekao je Vučić.

"Žele da obesmisle i prekinu pregovore, za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani!"

Vučić kaže i kako Priština, ovakvim ponašanjem danas, želi da prvo obesmisli, a zatim i prekine pregovore, s obzirom na to da nisu zainteresovani za ozbiljan dijalog. "Oni nisu prihvatili predlog broj dva koji se odnosi na akcije na tlu za koje potpiruju nasilje. Oni žele da u potpunosti obesmisle pregovore, i da se oni u međuvremenu prekinu. Oni za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani. Nadao sam se da će da bude drugačije" - rekao je Vučić.