AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas vrtić "Zvončica" u Vladičinom Hanu i poručila da će se nastaviti sa povećanjem plata u obrazovnom sistemu.

Brnabić je rekla da je u Vladičinom Hanu do sada bila samo jednom, kada je otvoren autoput Koridor 10, te dodala da je danas došla kako bi se videlo šta je urađeno od lokalnih projekata, šta tek treba da se uradi i šta su prioriteti.

"Drago mi je što čujem da rešavamo problem koji smo stavili pred sebe 2018. godine, a to je da polako sve ljude u predškolskim i drugim obrazovnim ustanovama prebacimo sa rada na određeno vreme na rad na neodređeno vreme", rekla je Brnabić.

Navela je da je to bio jedan od prioriteta jer su, dodala je, ljudi i godinama radili na određeno vreme.

Premijerka je istakla da će se nastaviti sa povećanjem plata i u obrazovnom sistemu.

"Gradimo dodatne predškolske ustanove", rekla je i dodala da imamo poseban projekat sa Svetskom bankom za predškolske ustanove.

Navela je da je u Vladičnom Hanu nezaposlenost u jednom trenutku bila i preko 30 odsto, a da je sada 13 odsto.

"To je mnogo bolje, ali i dalje nešto više od republičkog proseka tako da moramo dodatno da radimo. Moj predlog je da vidimo sa Ministarstvom privrede kako dodatno da pomognemo mikro, malim i srednjim preduzećima, privrednicima i preduzetnicima iz Vladičinog Hana", rekla je Brnabić.

Istakla je da se odvaja više nego ikada sredstava za direktnu finansijsku podršku preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i za kupovinu opreme.

Premijerka je rekla da su za nju trenutno ključna dva projekta od kojih je prvi projekat vodosnabdevanja, odnosno zamene i proširivanja vodovodne mreže.

"To ćemo raditi preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. To je dosta ambiciozan projekat za Vladičin Han vredan 236 miliona dinara", rekla je Brnabić.

Drugi ključni projekat je, dodala je, projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ukazao je na značaj sinergije koju vlada ima sa lokalnim samoupravama i kakve rezultate to daje.

"Ovaj objekat je sinergija pre svega Ministarstva privrede i lokalne samouprave koji su dali ukupno 30 miliona dinara, ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je učestvovalo u opremanju objekta sa oko 4,5 miliona dinara", rekao je Ružić.

Vrtić "Zvončica" je u sastavu predškolske ustanove "Pčelica", a Ružić je najavio da će u ponedeljak biti raspisan tender za dogradnju te predškolske ustanove u Vladičinom Hanu za 40 novih mesta za decu.

Istakao je da očekuje da ti radovi počnu sredinom oktobra ove godine.

"Ponovo ćemo pokazati konzistentnost i jasan odgovor vlade na izazove sa kojima se suočavamo", rekao je Ružić.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović rekao je da je pre nekoliko godina, kada je počela izgradnja vrtića "Zvončica", na listi čekanja bilo 60-oro dece.

"Smatrali smo da ćemo završetkom ovog vrtića rešiti pitanje dece na listi čekanja. U međuvremenu, dok smo gradili objekat povećavao se broj dece tako da danas imamo 111-oro dece na listi čekanja", rekao je Mladenović.

Kako je istakao, to je rezultat ubrzanog privrednog razvoja opštine Vladičin Han.

Autor: N. Todorović

#Ana Brnabić