AKTUELNO

Delegacije Srpske lige i PUPS-a posetili su Francuski parlament i u Parizu razgovarali sa istaknutim političkim predstavnicima.

Srpsku delegaciju je predvodio potpredsednik Skupštine Srbije Stefan Krkobabić sastala se danas sa predstavnicima Francuske nacionalne skupštine i Senata. Osim Krkobabića, delegaciju Srbije čine i narodni poslanik Dragan M. Marković, poslanik u Skupštini Vojvodine Akleksandar Đurđev i pomoćnik ministra za brigu o selu Goran Milenković.

Foto: Privatna arhiva

Na sastanku sa francuskim poslanikom Pjer Morel Huisieom, gospodin Krkobabić istakao je obostrano zadovoljstvo dostignutim nivoom bilateralnih odnosa između Srbije i Francuske. Konstatovao je da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje, pre svega na ekonomskom planu. U razgovoru sa francuskim poslanikom poseban akcent stavljen je na pitanja ruralnog i regionalnograzvoja imajući u vidu da se u Francuskoj u poslednje dve-tri godine se na selo vraća 0,6 posto Francuza.
“U Francuskoj ima 35.000 opština, od kojih 35 posto ima manje od hiljadu stanovnika. Zbog toga smo morali da menjamo prioritete u tim opštinima i tražimo nove ekonomske mogućnosti i aktivnosti koje bi omogućile opstanak francuskih sela”, naglasio je Huisie. On je ukazao i da stanovništvo na selu zahteva dostupno zdravstvo, odnosno bolnice i lekare, zatim infrastrukturu, pre svega telekomunikacionu kao i javnu upravu koja je “bliska” stanovništvu i to u vidu punktova na terenu koji će se baviti svim pitanjima bitnim za opstanak stanovništva na selu.
O problemima bezbednosti u srpskim selima i prevenciji i borbi protiv opšteg kriminaliteta u Srbiji govorio je poslanik i bivši zamenik direktora BIA Dragan Marković, koji je naglasio da Srbija poslednjih godina beleži značajan rast uspešnosti u borbi protiv kriminala i korupcije i da će se s tom borbom nastaviti i u budućnosti.

Foto: Privatna arhiva

Goran Milenkovic pomocnik ministra za brigu o selu rekao je da je iskustvo Francuske veoma korisno posebno što je jedan od prioriteta Srbije da zadržimo mlade na selu tako što ćemo pomoći onima imaju ideje i preduzetnički duh da ih ostvare. Dodao je da je to jedinstveni stav predsednika Aleksandra Vučića, Vlade i Skupštine Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Đurđev je izjavio da je Ministarstvoo za brigu o selu dobilo je podršku SANU i SPC da su mnoge ugledne ličnosti podržale ministra Krkobabića i da građani učestvuju u svim konkursima koje ministarstvo raspiše. Rezultat je blizu 1000 osnovanih zadruga i uskoro blizu 1000 poklonjenih uslovnih za život seoskih kuća mladim ljudima koje žele da žive na selu.

#PUPS

#srpska liga