AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je danas Dragica Gašić, povratnica u Đakovicu, po povratku iz Kline i posete sestri, zatekla obijen i ispreturan stan, da su joj ukradeni sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila.

Petković je u pismenoj izjavi ukazao da to pokazuje da se nastavlja sistemski progon Dragice Gašić.

Direktor Kancelarije za KiM naglašava da je maltretiranje koje Dragica doživljava direktna posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak te Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem, kamenovanje kojima je neprekidno izložena.

Foto: Kancelarija za KiM

- Ne samo da su joj oduzeta blindirana vrata koja smo, kao Kancelarija za KiM, obezbedili da joj se poveća bezbednost, nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani joj se da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan - naveo je Petković.

Dodaje da je očigledno da su oni koji su Dragici zabranili da ugradi blindirana vrata, želeli da joj po ko zna koji put nacrtaju metu na čelu i njihove pretnje su se ostvarile.

Upitao je gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan, gde su bile međunarodne misije, šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici, kao i dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista.

Foto: Kosovo online

- Ovo su sve pitanja na koja ni mređunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić - istakao je.

Petković je naveo da će o najnovijem incidentu obavestiti Brisel, ali i međunarodne misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije.

Kaže i da će Kancelarija nadoknaditi Dragici svu štetu koju je pretrpela i pomoći joj svim raspoloživim resursima da se izbori za svoje pravo na povratak, ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji.

#Kim