AKTUELNO

Pomoćnik ministra za brigu o selu Goran Milenković i savetnik ministra Zoran Spasić bili su gosti 34. Sabora frulaša Srbije "Oj Moravo" u Prislonici kod Čačka.

Milenković je uručio nagrade najboljim mladim frulašima u kategoriji od 12 do 16 godina, a domaćin Sabora bio je prof. dr Darko Tanasković.

Frula i frulaštvo imaju veliku tradiciju u srpskom narodu, frula je deo našeg identiteta, pa je zato ono i upisano na nacionalnu listu za nematerijalno kulturno nasleđe. Raduje što je u Prislonici mnogo male dece i mladih koji sviraju frulu i uopšte sve više mladih u ovom kraju se sve okreću svojim korenima i sabornosti, a frula je taj instrument koji je Srbiju i srpski narod održao sve ove vekove. Letnji sabori u srpskim selima privlače ljude iz svih krajeva, a proizvođači, trgovci i ugostitelji imaju priliku i da zarade - izjavio je Milenković.

Selo je bilo i ostalo oslonac našeg društva. Ovakve manifestacije su veoma važne za razvoj i promociju, kao i unapređenje kvaliteta života u našim selima. Naša sela su kroz čitavu istoriju srpskog naroda bila snažan faktor stabilnosti, jer su u nemogućim uslovima hranila naš narod i našu zemlju - rekao je Zoran Spasić.