AKTUELNO

Novi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez prisustva stranaca, na kojem će biti i predsednik Srbije i Sprske napredne stranke Aleksandar Vučić, biće održan u ponedeljak, 2. avgusta, najavio je danas u izjavi Tanjugu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je kazao da će se na tom sastanku još jednom dati zapažanja o svemu o čemu se do sada razgovaralo i shodno tome odrediće se dalja dinamika.

"Naš cilj je da što pre izađemo sa predlogom konkretnih rešenja, mada se mnogi od tih dogovora i primenjuju, naročito kada je reč o prisustvu opozicije na javnom medijskom servisu", rekao je Dačić.

On je istakao da postoji visok stepen konstruktivnosti i da treći dolazak predsednika Vučića pokazuje koliko pažnje pridaje dijalogu i koliko je vlast u dobroj veri pristupila tome, a u skladu sa potrebama političke stabilnosti i da se ostvari jedinstvo, kada je reč o učešću na predstojećim izborima.

"Mi smo kao radna grupa prešli sve te tačke i utvrdili šta su stavovi pojedinih političkih stranaka. Daleko smo odmakli u radu sa strankama opozicije, a tu su, ako pojednostavimo, svi sem Djilasove, Jeremićeve i Tadićeve grupacije", rekao je Dačić.

Podsetio je da nisu sve stranke prisutne u radnoj grupi, jer je ona morala da bude užeg sastava, napominjući da su tu DS S, Dosta je bilo, Srpska stranka Zavetnici, Zdrava Srbija, POKS, Dveri, SRS.

"Ovo je radna grupa gde će se još jednom ukrstiti stavovi o pojedinim pitanjima, a onda će se ići na plenum sa predlogom zaključaka", rekao je predsednika parlamenta i lider SPS-a.

Upitan da li se dva međustranačka dijaloga mogu spojiti u jedan, Dačić je rekao da je postojao objektivan problem u drugom dijalogu, zato što evroparlamentarci nisu mogli da putuju i podsetio da će oni dostaviti predloge do 1.septembra.

"To su iste teme, ali ne bih da prejuduciram. Mislim da će malo toga novog predložiti od onoga što mi ovde razgovaramo, zato što su teme već raspravljane sa više apsketa, ali smo mi spremni i u dobroj volji učestvujemo i u drugom dijalogu", rekao je Dačić.

Kada se bude postigao dogovor, to će morati da se odrazi, kaže Dačić, i na zajednički pristup.

#Aleksandar Vučić

#Ivica Dačić

#međustranački dijalog