AKTUELNO

Narodni poslanik Đorđe Milićević, govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", rekao je za TV PINK da je to vizionarski potez, gde su se tri države umesto prošlosti okrenule budućnosti i nešto je što će, dodaje, doprineti ekonomskom napretku, prosperitetu i razvoju, kao i sigurnosti i stabilnosti.

„Nije tačna teza da će Srbija kao najveća država u regionu dobiti najviše. Svako će dobiti podjednako. Ovde nema zaustavljanja, omogućen je slobodan protok kapitala i ljudi. Ovde građani dobijaju i suština je u poverenju“, rekao je Milićević.

Kako kaže, žao mu je što države u regionu nisu izvukle pouku od svega onoga što je predsednik Srbije upućivao regionu.

„Nisu ga poslušali kada je govorio da smo mnogo mali da bi pojedinačno govorili loše jedni o drugima“, rekao je Milićević.

On je istakao da bi zajednički mogli da razmišljamo o regionalnim projektima koji bi doneli bolji život građanima.

Novinarka Olivera Miletović je, komentarišući inicijativu „Otvoreni Balkan“ rekla da joj je žao što se toj temi nije pridalo više pažnje, i dodala da se istorija uvek ponavlja, te da je ta ideja potekla još od kneza Mihajla Obrenovića.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ostaje relativno ne zapaženo da je on tada potpisao konvenciju sa Grcima, Rumunima i Crnom Gorom, jer je bio svestan da velike imperijalne sile imaju svoje prioritete i da im nije stalo da se balkanski narodi ujedine“, rekla je Miletović.

Kako kaže, on je nekoliko meseci posle toga ubijen.

„Ta ideja koju zastupa i forsira predsednik Vučić je lepa, jer od ulaska u EU nema ništa, ali ta ideja je veoma opasna. Uvek imamo manje više iste neprijatelje i prijatelje, iste probleme. Mislim da predsednik Vučić ima oponente u strancima kada je u pitanju forsiranje ove ideje“, rekla je Miletović.

Autor:

#Olivera Miletović

#Đorđe Milićević