AKTUELNO

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica i generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović podvlači da Aljbin Kurti ide iz greške u grešku, dodajući da sumnja da iza njega stoji neko jak ko bi podržao njegove postupke.

- Kurti je direktno krenuo na Briselski sporazum, negira ga, pokušava da anulira, neutrališe, a sada je krenuo i na Vašingtonski sporazum, a time ide "ivicom žileta". Podrška koju je imao, topiće se iz dana u dan - objašnjava Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže Odalović, glavni egzekutor i glasnogovornik Američke politike na Balkanu, jeste Velika Britanija, dodajući da je ona to radila u kontinuitetu čitav vek, međutim, sada je situacija drugačija.

- U Londonu se desilo to, da je po prvi put ubačena tema o nestalim licima, a to su potpisali svi predstavnici zemalja, a od te teme oni beže i u Briselu, Vašingtonu ali i u Londonu, a to je tema koja bi dovela do normalizacije, poboljšanja odnosa, porukama koje bi išle prema najoštećenijima, koji su izgubili porodice... - kaže Odalović.

Odalović dodaje da je u pitanju je Kurtijev avanturizam, i da je možda sada Nemačka glasnogovornik SAD-a, ali će se to tek dokazati.

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Milovan Drecun ističe da je Aljbin Kurti specifičan po mentalitetu, jer kako podseća, on je poslednje izbore na KiM nazvao istorijskim, jer je on došao na vlast, a to je razlog neprihvatanja sporazuma.

Foto: TV Pink Printscreen

- On ulazi u sporove sa Edijem, ne prihvata ništa. On je zarobljen u prošlosti, ima neki hladnoratovski način funkcionisanja. Svuda tamo gde se pojavljuje Kosovo kao nepriznata država, on ne želi da učestvuje. A obzirom na to da ne može da se postigne sve to, on ide nekim putem samoizolacije i tako se predstavlja - kaže Drecun.

Govoreći o podršci Aljbinu Kurtiju, Drecun ističe da na osnovu nereagovanja pojedinih, može da se nasluti da ga neko podržava.

- Niko ne pokušava da ga skloni sa puta, a to je put ka destabilizaciji, povećan broj napada etnički motivisanih, a sve to destabilizuje ceo region - ističe Drecun.

Drecun dodaje da je Kurtijev um zarobljen u sukobima, on je, kako dodaje imao prazna obećanja za Albance, a od toga, po svemu sudeći, nema ništa.

Autor:

#Aljbin Kurti

#Milovan Drecun

#Veljko Odalović