AKTUELNO

Licemerni napad zapadnih moćnika na slobodu medija u Srbiji - tako sagovornici Pinka komentarišu potez američke kompanije Tviter da većinu televizija i štapanih listova označi kao saradnike vlasti.

Kažu da iza ovakve odluke stoje isti oni koji Srbe žele da obeleže kao genocidan narod, otmu Kosovo i Metohiju i uguše Republiku Srpsku.

Oznakom mediji koji sarađuju sa Vladom Srbije američka kompanije Tviter etiketirala je na svojoj društvenoj mreži zvanične naloge Radio Televizije Srbije, televizije sa nacionalnom frekvencijom Pink, Prva, B92 i Happy, novinske agencije Tanjug, kao i štampanih listova - Politika, Kurir, Srpski telegraf i Informer.

- Kako nije BBC vladin mediji, kako to RTS jeste vladin medij, a HRT nije? Ovo je legalizovanje i legitimizovanje najgore moguće cenzure. Nije istina šta je istina, istina je ono što nam oni kažu. To je poruka - kaže glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

I oni kada nam kažu, vi ste Srbi genocidni narod mi moramo da pognemo glave kao Marinika i Đilas i da kažemo - evo jesmo i da pristanemo da pucamo sami sebi u kolena da bi oni oposlili neka svoja geopolitička posla.

Vučićević ukazuje da se stavljanjem te etikete medijima na internetu značajno uskraćuje doment vesti.

- Svi stranci koji gledaju šta se ovde dešava verovaće onda samo N1 i Đilasovskim medijima. Samo N1 nema oznaku vladin mediji - istakao je Vučićević. Portal direktno.rs i list Danas takođe nisu među onima koje Tviter označava kao saradnike vlade, kao ni Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, medije povezane sa američkom vladom.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je ovo je verovatno plod rada određenih centara moći koji za cilj imaju da Srbiju predstave u negativnom svetlu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponašaju se kao komesari koji će da odlučuju ko je blzak vlastima, ko nije. Rekao bih da je ovo sada obračun sa svom medijima koji ne služe interesu koji za cilj ima da Srbija bude na kolenima - kaže Rajić.

Globalni debatu o slobodi izražavanja Tvier je otvorio kada je ukinuo nalog tadašnjem američkom predsedniku Donaldu Tramp posle predseničkih izbora prošle godine.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić se pita sa kojom će vladom da srađuju srpski mediji, ako ne sa srpskom vladom.

Foto: TV Pink Printscreen

Hoće li da srađuju sa hrvatskom, albanskom, nemačkom, novom avganistanskom vladom. Logično je da će da sarađuju sa srpskom vladom. Mislim da je to jedan ozbiljan cenzorski mediji, propagandni kojim se sa jedne strane ućutkuje jedna vrsta, a protežira druga vrsta političkog mišljenja. To je sve samo ne slobodan i demokratski medij - rekao je Krstić.

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije navodi da je to veoma zabrinjavajuće, posebno danas kada postoji sve manje medijskih sloboda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako mogu Tviter, Fejsbuk, Gugl da cenzurišu medije u novu fazu cenzure. Ovo što se dešava sa spskim medijima predstvalja jednu vrstu licemerja jer na Tvieru talibani i terorističke organizaije širom sveta mogu slobodno da plasiraju svoje sadržaje, koji nisu prihvatljivi u 21. veku. Neprimereno je i neprihvatljivo da se Tviter meša u uređivačku politiku medija u Srbiji - istakao je Matić.

Komapnije Tviter, ali i Gugl ranije su donele odluku i da će, kako prenose mediji, uklanjati sve poruke korisnika koji dovode u pitanje da je u Srebernici počinjen genocid.

#Mediji

#Tviter