AKTUELNO

Nakon usvajanja Pravilnika o postupku i dokazima, koji je kompletiran prošle nedelje, Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova spreman je za rad.

Advokat Predrag Savić puno očekuje od Specijalnog suda za zočine OVK, jer je, kako kaže, to prvi put da se sudi za ubijanje Srba i zločine nad drugim nealbancima.

Savić je za TV Pink je ocenio da je rad Specijalnog suda za zločine OVK korak napred u utvrđivanju pravde i stavranju stabilnije atmosfere za opastanak Srba, ali ne isključuje mogućnost političkih uticaja.

Kako je rekao, za sada se samo može nagađati protiv koga će biti podignute optužnice.

- Svakako očekujemo da se na optužnicima nađu ključni ljudi iz OVK. Kosovski mediji su spekulisali da će optužnice biti podignute protiv Veselija, Bislimija, Zurapija, braće Haradinaj, Agima Čehua... -dodao je Savić ukazavši da je reč o ljudima iz sada aktuelnih političkih struktura.

Na optužnicama je radio Glavni tužilac suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Dejvid Švendimen i njegov tim. Istraga je vođena u devet zemlja, više od 600 svedoka saslušano, a pred sudom će se naći njih 30.

Pročitajte još: Od srede počinje da radi Specijalni sud za zločine OVK

- Očekujemo da se odpečate otpužnice, da veća potvrde optužnice i da suđenja ne traju predugo. Nama se da će ovaj sud raditi bolje, profesionalnije i sa više uspeha od Haškog tribunala i Euleksovog pravosuđa - dodao je Savić.

On očekuje da će sa prvim optužnicama biti demonstracije u Prištini, da će biti "kidisanja" na Srbe...

Govoreći o radu Specijalnog suda za zločine OVK, Savić je rekao da je Pravilnik o radu tog suda usvojen iz drugog puta, jer devet odredbi nije bilo u skladu sa Ustavom Kosova, pa je vraćen na doradu i ponovno odlučivanje.

Za sada se ne zna kako će tačno sud funkcionisati, ali se pretpostavlja da će funkcionisati na osnovu postojeće sudske prakse, kontinentalnih prava i da žalba neće odlagati pravosnažnost donetih odluka, bez obzira što je reč o četvorostepenom postupku.

#OVK

#Sud

'