AKTUELNO

Svojom posetom Republici Srpskoj u ovako teškim vremenima punim pritisaka na srpski narod zapadno od Drine patrijarh Porfirije je poslao poruku da duhovno, nacionalno, ali i političko jedinstvo srpskog naroda na prostoru Balkana nema alternativu – ovako predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev komentariše boravak patrijarha srpskog u gradu Doboju.

Đurđev napominje da su patrijarhovi koreni upravo sa tih prostora, da vrlo dobro zna da je u Doboju bio najveći logor za srpski narod u Austrugarskoj tokom Prvog svetskog rata i da ne smemo dozvoliti da nam se kao narodu ponove novi Jasenovci, ,,Bljeskovi“ i ,,Oluje“.

Foto: Privatna arhiva

- Zato je izuzetno važno što je u ovako složenom političkom kontekstu u Srpskoj patrijarh okupio oko sebe predstavnike i vlasti i opozicije, pokazavši tako odgovoran, državotvoran i nacionalno svestan pristup koji SPC neguje. Poruka je da je Srpskoj potrebna sabornost, a ne unutrašnje podele – ističe Đurđev i dodaje:

- Patrijarh Porfirije je čovek koji dobro razume probleme sa kojima se kao narod suočavamo. Zato poziva na srpsku slogu u Srpskoj, zato daje blagoslov i svaku vrstu podrške Ministarstvu za brigu o selu i Milanu Krkobabiću u obnovi zadruga i otkupu praznih seoskih kuća u Srbiji, zato želi da ugovorom definiše odnos između SPC i Crne Gore i zaštiti interese verujućeg naroda dole.

#Aleksandar Đurđev

#patrijarh Porfirije