AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, Predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu vraćana posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiju.

''Danas je veliki dan sa Srbiju i Srpsku Vojvodinu, na sastanku sa Vladikom Sremskim Vasilijem uvažena je molba porodice Stratimirović i Odbora za sprovođenje nacionalnog projekta povratka posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu da se posmrtni ostaci Vožda Đorđa sahrane u Sremske Karlovce. Vladika Vasilije je uvažio naše molbe i blagoslovio da se Vožd Đorđe Stratimirović sahrani u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice poznat kao Gornja crkva u samom centru Sremskih Karlovaca. Ovaj manastir je značajan zbog toga što je metoh manastira Hilandara i zato što su njemu sahranjeni Patrijarh srpski Georgije Branković i Patrijarh srpski Lukijan Bogdanović'' ističe Aleksandar Đurđev.

Foto: Privatna arhiva

''Vrlo brzo će javnost biti obaveštena o datumu kada će se obaviti ovaj dostojanstveni čin i narod ći biti pozvan da prisustvuje svečanosti'', napominje Đurđev.

''Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su imali sluha da se sprovede ovaj srpski nacionalni projekat na koji se čekalo više od 100 godina'', zaključuje Aleksandar Đurđev, predsednik Odbora.

Foto: Privatna arhiva