AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na najvećem energetskom forumu, 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu, gde će se bilateralno sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a od jutros je razgovarao sa predstavnicima turskog biznisa o investicijama u Srbiji.

Srbija očekuje da će druga linija gasovoda Turski tok proći kroz našu zemlju i Zapadni Balkan, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom "Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti".

Foto: Pink.rs

-Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi 'Turski tok', Srbija očekuje sporazum da jedan krak krene preko teritorije Srbije i teritorije zemalja Zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić u obraćanju učesnicima Naftnog kongresa.

Na ovom, najvećem svetskom energetskom forumu, učestvuje niz svetskih zvaničnika, oko 50 ministara, šefova vodećih svetskih naftnih kompanija i više od 6. 000 učesnika ukupno.

Foto: Pink.rs

Vučić je ranije najavio da će gasovod "Turski tok" biti ključna tema njegovih razgovora tokom posete Turskoj.

Turski tok biće ključni projekat da se osigura snabdevanje Turske gasom i da se diversifikuju rute gasa ka Evropi, rekao je turski ministar energetike Berat Albajrak, na svečanom otvaranju Svetskog naftnog kongresa.

Ovaj projekat predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje ka granici sa Grčkom. Međuvladin sporazum o Turskom toku Rusija i Turska su potpisale 10. oktobra 2016. godine. Prvi deo predviđen je za snabdevanje turskog tržišta gasom, a drugi za južnu i jugoistočnu Evropu.

Svaki ogranak imaće kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ukupni troškovi projekta procenjeni su na oko 11,4 milijardi evra. Predsednik Vučić će o tome danas razgovarati i sa svojim turskim kolegom Erdoganom, koji bi najesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji. Vučić Svetskom naftnom kongresu prisustvuje na poziv Erdogana.

Predsednik Srbije izjavio je da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.- To je za nas od ogromnog značaja - rekao je predsednik Srbije koji je objasnio da ne samo što ćemo imati značajne svote novca koji ćemo moći da koristimo u narednom periodu za najvažnije infrastrukturne projekte već je to i bitno za razvoj privrede.- Čuli ste i predsednika Erdogana i Alijeva i Borisova - gde svi očekuju dvostruko povećanje trošenja i zahteva za gasom. Mi želimo da i Srbija ima 40 odsto rast potražnje za gasom, što vam industrija ide brže, više napreduje, to vam je i više gas potreban - rekao je Vučić.Vučić je rekao da bez tog energetskog umrežavanja, "a sve lidere ste videli ovde", ne možemo da idemo napred.On je podvukao da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, "od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi". - To je projekat za budućnost, to je projekat za našu decu i mislimo što pre da ga završavamo. Ovde će TANAP biti u funkciji već sledeće godine, očekuje se već za nepune dve godine da profunkcioniše Turski tok, njihova direktna veza sa Istanbulom, a onda je sve na nama kojom brzinom i kako možemo od Bugara da preuzimamo taj gas - dodao je predsednik Srbije.Kako je rekao na našu teritoriju treba da dođe nepunih deset mliijardi kubnih metara gasa.- Onoliko koliko mi uzmemo, onoliko koliko damo za RS i BIH, onoliko koliko damo ako budu želeli Hrvati, ako bude neko drugi želeo u regionu, ako Priština bude želela to od nas - nikakav problem, mi završavamo i dovodimo određene količine gasa do Mađarske granice, odakle Mađari sa zadovoljstvom preuzimaju od nas - rekao je Vučić i u tom smislu zahvalio mađarskim prijateljima.Predsednik je upozorio da se, ako 2019. godinu ne dočekamo sa svim pripremljenim, postavlja pitanje šta ćemo moći sa gasom da radimo i da li ćemo ga imati dovoljno...- Onda nema industrije, onda nema napretka, onda nema ničega i zato moramo da nastavimo da gradimo i naše skladišne kapacitete - dodao je i naglasio da je to potrebno kako bi imali garanciju uvek ukoliko dođe do nestašice ili političkih problema u budućnosti sa snabdevanjem gasom.On je naveo da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu i da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu.

Predsednik Turske dovešće u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima, najavio je danas predsednik Srbije Vučić.

Vučić je, posle sastanka sa Erdoganom u Istanbulu, rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

- Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora - rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas od velikog značaja.

Svetski naftni kongres (WPC), 22. po redu, počeo je danas u Istanbulu, a trajaće do 13. jula, uz najavljeno učešće više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posetilaca Svetske naftne izložbe.

Vučić je razgovarao sa šefovima kompanije Taj Grupa, jedne od najvećih u oblasti tekstilne industrije, a koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

Kompanija bi otvorila fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500 - 2.000 radnika. Razmatrana je i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, među kojima su Kraljevo, Raška i Loznica. Predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost i za ulaganja u turističkoj oblasti, posebno u sferi banjskog turizma.

-Srbija je plodno tlo za razvoj biznisa i investitorima pruža najbolje uslove - istakao je predsednik Vučić, što je preneo i predsedniku kompanije Yonetim Kuruluk Baskanij, Mesutu Topraku.

Naftni kongres, koji se ove godine održava u Istanbulu, najveće je svetsko okupljanje u gasnoj i naftnoj industriji. Najavljen je dolazak predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev i premijera Albanije i Bugarske Edija Rame i Bojka Borisova, američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, 50 ministara, šefova vodećih svetskih naftnih kompanija i više od 6. 000 učesnika. Vučić je ranije najavio da će gasovod "Turski tok" biti kljuena tema njegovih razgovora tokom posete Turskoj.

Foto: Tanjug

U međuvremenu je "pala odluka" da Turski tok ide preko Srbije, a ne Hrvatske, dalje ka Turskoj, a najvećim delom je to ruski gas.

Turski tok biće ključni projekat da se osigura snabdevanje Turske gasom i da se diversifikuju rute gasa ka Evropi, rekao je sinoć turski ministar energetike Berat Albajrak, na svečanom otvaranju Svetskog naftnog kongresa.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će gasovod "Turski tok" biti ključna tema njegovih razgovora tokom posete Turskoj.

-Izazovi u naftnoj industriji rastu, jer je svetska populacija sve veća, a ekonomski razvoj je doveo veliki broj potrošača na tržište - izjavio je predsednik WPC-a Jožef Laslo Tot, otvarajući ovaj skup, prenosi turski list Hurijet.

Ovaj projekat predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje ka granici sa Grčkom. Međuvladin sporazum o Turskom toku Rusija i Turska su potpisale 10. oktobra 2016. godine. Prvi deo predviđen je za snabdevanje turskog tržišta gasom, a drugi za južnu i jugoistočnu Evropu.

Foto: Tanjug

Svaki ogranak imaće kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ukupni troškovi projekta procenjeni su na oko 11,4 milijardi evra. Predsednik Vučić će o tome svakako razgovarati sa turskim kolegom Erdoganom, koji bi najesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Srpski ambasador u Ankari Danilo Vučetić je, u intervjuu za tursku agenciju Anadolija, rekao da je cilj te posete da se "što pre istraže mogućnosti ekonomske saradnje" dveju zemalja i dodao da će sa Erdoganom u Srbiju stići i grupa poslovnih ljudi. Vučetić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv Erdogana, doputovao u Istanbul gde prisustvuje Svetskom naftnom kongresu, koji traje do 13. jula.

-Poseta predsednika Vučića još jedan je znak koji pokazuje da su dve strane spremne da puno rade na popravljanju ekonomskih veza - rekao je Vučetić. Potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci ove godine veća je za 40 odsto nego prošle, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vreme.

Sada su, rekao je Vučić nedavno, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji. Podvukao je da je pitanje energetske bezbednosti Srbije je jedno od ključnih.

Vučić se sastao sa Erdoganom, turski tok u 1. planu

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a prema ranijim najavama, očekuje se da će, pored turskih investicija u Srbiji, gasovod Turski tok biti u prvom planu. To je i prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske.

Predsednik Vučić je uoči odlaska u Istanbul, gde je, na Erdoganov poziv, takođe učestvovao na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, najavio da će sa turskim liderom svakako razgovarati o Turskom toku, odnosno o mogućnosti da jedan krak tog gasovoda ide preko Srbije. Erdogan bi, inače, najesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Foto: Tanjug

Redžep Tajip Erdogan posetio je Srbiju jula 2010. godine, kada je bio premijer. On je tada razgovarao sa srpskim državnim vrhom i obišao Novi Pazar. Tokom te posete potpisano je više memoranduma o razumevanju vezano za izgradnju putne infrastrukture.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

#nafta

'