AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno.

Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.

"Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zasdrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

"Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije - Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme diođu u Srbiju", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privredna saradnja takođe raste i samo od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku oje dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju i za izvoz u Srpsku i za uvoz iz Srbije u Mađarsku. Uvoz je rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra. Mađarska kontinuirano unapređuje trgiovinsko robnu saradnju i ocejuejm da će se to dodatno proširiti u obklsti inovacija i tehnologija", rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpisan i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika, koji su sve više zaintersovani da ostanu na zemlji i bave se time.

"Očekujem, u tom smislu da će to dovesti do više investicija sa obe strane", zaključila je Brnabić.

#Ana Brnabić

#EU

#Mađarska

#Srbija