AKTUELNO

Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra, a nakon njih, očekuje se izbor naslednika kancelarke Angele Merkel koja će danas i sutra boraviti u Beogradu.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da poseta Angele Merkel bilo gde na svetu ima značaj, a da je za nas jako važno to, što će kancelarka danas i sutra boraviti u Srbiji i prespavati u Beogradu.

- Njena poseta se može smatrati kao nešto što će biti njena politička zaostavština, ali i priliku za bilanse kada je reč o srpsko-nemačkim odnosima. Merkel i Vučić su pozitivni u svakom pogledu, jer su u poslednjih nekoliko godina ekonomski odnosi nikad bolji, a važan je i taj lični pečat, znajući da smo 2015. imali ekonomsku krizu, pa pandemija, posledice pandemije, i upravo u tim trenucima, naši odnosi jesu napredovali.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju poruka koju će Merkel preneti svojim naslednicima, Milivojević ističe da će to biti činjenica da je Srbija važna za Nemačku, kao i to da odnosi Srbije i Nemačke treba da se neguju.

Kada govorimo o evrointegraciji, takođe ćemo imati pozitivne poruke kao i podršku,a treći nivo jeste regionalna saradnja i to će biti ključna tačka sutra u Tirani. To je mehanizam koji je važan i iza kog Nemačka stoji - nastavio je Milivojević.

Kako je dodao, kada je u pitanju KiM, Milivojević je dodao da će Nemačka zasigurno ostati iza svog stava i da se tu ništa neće promeniti.

Foto: TV Pink Printscreen

Markentiški stručnjak Nebojša Krstić objašnjava da imamo bilateralnu posetu, gde je Merkel, iz posebnog razloga izabrala Srbiju koja je u poslednjih godinu dana ostvarila odličnu saradnju sa Nemačkom.

- Ona nije diplomata, ona kaže sve što misli, i saspe drugoj strani baš sve što misli, a Vučić je sličan tip političara, i čini se da su tu našli razumevanje - rekao je Krstić.

Kako je objasnio Krstić, Nemačka je postala najvažniji ekonomski partner Srbije, gde je zaposleno preko 70.000 radnika u njihovim fabrikama.

- Juče je otvorena fabrika, i sve to ih svrstava u red ozbiljnih partnera - dodao je Krstić.

Autor:

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Nebojša Krstić

#Poseta

#Zoran Milivojević