AKTUELNO

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja će sleteti nešto posle 16 časova na aerodrom "Nikola Tesla, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Domaćin nemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsedniik Srbije Aleksandar Vučić, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će, prema rečima neimenovanog izvora Blica, biti i dva policijska helikoptera.

Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o, prenosi Blic, više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost rekao je za Tanjug da će mere bezbednosti koje će biti primenjene biti poput onih prilikom njene posete pre pet godina.

"To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel", rekao je Obradović.

Ove mere, navodi on, se primenjuju na osnovu bezbednosne procene koju rade naši organi, uz ulazne podatke koji se dobijaju u saradnji s nemačkim organima. To je jedan protokol, jedna mapa po kojem će se određivati kontramere akcije i operacije u cilju optimalne bezbednosti najviše zvanice", naveo je Obradović.

JKP "Javno osvetljenje" Beograd saopštilo je da će tokom večernjih časova u bojama nemačke zastave biti osvetljeni Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most zbog posete nemačke kancelarke.

Takođe, sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vioriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu u znak dobrodošlice postavljene su velike zastave Nemačke i Srbije.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate "Srbija".

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Kancelarka, koja posle Beograda gde će i prenoćiti, ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže.