AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel do sada su se sastali 15 puta, uz brojne video konferencijske i telefonske razgovore.

Angela Merkel danas dolazi u posetu Beogradu gde će se ponovo susresti sa srpskim predsednikom Vučićem, a nakom susreta dva dvažavnika će se obratiti javnosti.

Inače, od stupanja na mesto premijera Srbije i potom predsednika Aleksandar Vučić imao je 16. zvaničnih sastanaka sa nemačkom kancelarkom, kao i nebrojeno telefonskih razgovora.

Merkel je svoje surete sa Vučićem objavljivala i na društvenim mrežama.

Prvi susret desio se 11. juna 2014. godine u Berlinu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i tada premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su konferenciji za novinare u Berlinu, Nemačka, 11. juna 2014. Vučić je tada posetio Nemačku radi promovisanja približavanja dve zemlje.

Naredni susret održan je u okviru Berlinskog procesa 8. seprembra 2014. godine u Berlinu.

Nakon tadašnjeg sastanka sa Merkel, Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, ocenio je da Nemačka nije postavila nikakve nove uslove Srbiji, niti da je o tome bilo reči tokom razgovora sa zvaničnicima.

Susret 8. jula 2015. godine održan je prilikom posete kancelarke Beogradu.

Angela Merkel je tokom posete pohvalila napredak u pregovorima između Beograda i Prištine: Postignut je veliki napredak i tako stvorena situacija koja nam daje više nade da će miran razvoj Zapadnog Balkana da se nastavi. Moram reći da su to delom vrlo hrabre odluke koje su donele, kako kosovska, tako i srpska strana. Druga tačka, to želim da naglasim, smatramo da će ti rezultati dati važan impuls i daljim pregovorima o pristupu, i o tome treba da se danas (7-9.) govori i u parlamentu (Bundestagu)“.

Samit povodom nastavka Berlinskog procesa u Beču bio je prilika da se Vučić i Merkel još jednom sastanu.

Vučić i Merkel sastali su se tada na Konferenciji o privednim temama i evropskim perspektivama Zapadnog Balkana koju je zasenila izbeglička kriza - Makedonija dobila hitnu pomoć u visini od milion evra. Potpisan sporazum o granici između BiH i Crne Gore.

Sastanak Vučića i Merkel odžan je 7. septembra 2015. godine kada se govorilo saradni Srbije sa EU.

Prilikom ove posete Berlinu i sastanku sa Merkelovom Aleksandar vučić istakao je da je Srbija spremna da sarađauje i sa Nemačkom i sa svim drugim zemljama EU.

Samit povodom Berlinskog procesa bio je prilika da se lideri sve države sastanu 4. jula 2016. godine u Parizu.

Vučić i Merkel sastali su se tada na konferenciji u okviru Berlinskog procesa u Parizu.

Stabilnost u regionu i značaju koji Srbija ima u očuvanju istog bio je još jedan povod sastanka Vučića i Merkel u Berlinu 14. marta 2017. godine u Berlinu.

Vučić se u Berlinu sastao sa Merkelovom povodom razgovora o situaciji i stabilnosti u regionu i značaju koji Srbija ima u očuvnaju istog.

Mir i stabilnost u regionu i šire politika je za koji se zalaže Vučić što je pokazao prilikom sastanka sa Angelom Merkel 27. februara 2018. godine u Berlinu.

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić sastao je se sa Merkelovom i najavio da Srbija čvrsto nastavlja put u reformama u vladavini prava i dijalog sa Prištinom.

'Nemačka je najvažniji partner Srbije' izjavio je predsednik Srbije 10. aprila 2018. godine kada se sastao sa angelom Merklem u Berlinu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao tom prilikom kada se sastao sa Merkelovom da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Samit država Zapadnog Balkana 17. maja 2018. godine Sofiji poslužio je kao prilika za još jedan konstruktivan razgovor dva državnika.

Predsednik Srbije je na samitu sa kancelarkom razgovarao o dijalogu ubrzanju procesa dijaloga sa Prištinom.

Vučić i Merklel sastali su se sledeći put 8. novembra 2018. godine Helsinkiju.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić učestvovao je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, tom prilikom se sastao i sa nemačkom kancelarkom.

Dijalog Beograda i Prištine bila je tema kada su se Merkel i Vučić sastalai 11. novembra 2018. godine u Parizu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao u Parizu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, ali i o poslednjem potezu prištinskih vlasti, koje su protivno sporazumima, uvele porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Naredni susret dva državika odigrao se 22. januara 2019. godine u Švajcarskoj.

Vučić i Merkel sastali su se tada na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Satanak u Vučića i Merkel ponovo je održan 29. aprila 2019. godine u Berlinu.

U prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, odžan je samit lidera Zapadnog Balkana kome je prisustvovao i Aleksandar Vučić.

Sledeći susret državnika desio se 24. septembra 2019. godine u Njurojku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom sa kojim će, uglavnom, razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Usped pandemije koronavirusa Vučić i Merkel održani su sastanka putem video-linka 18. marta 2020. godine.

Predsednik Srbije i kancelarka su tokom ovog puta imali video konferenciju koja je bila uslovljena pandemijom koronavirusa koji je i bio jedna od tema razgovora.

Program posete Angele Merkel Srbiji:

- 16.10 Doček kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel na Aerodromu „Nikola Tesla“ - 18.00-18.10 Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija - 18.15-18.45 Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel 18.50-19.20 Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel Zbog epidemiolških mera, pres konferenciju će moći da prate samo novinarske ekipe 23 elektronska medija (TV ekipa) i novinskih agencija. Svim ostalim medijima biće omogućeno praćenje iz Pres centra Palate Srbija.