AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, sastao se danas u Briselu sa predsednicom Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Belgije, Elijan Tiliju, a zatim i sa potpredsednicom Vlade Belgije i ministarkom za spoljne i evropske poslove, Sofi Vilmes.

Nakon bilateralnih razgovora, Selaković i Vilmes potpisali su Memoradum o razumevanju i saradnji dva ministrstva.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović

U pitanju je prva bilateralna poseta šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, Beligiji, što je ujedno je i prva bilateralna poseta šefa srpske diplomatije Belgiji nakon osam godina.

"Ova poseta ima poseban značaj zbog činjenice da ove godine Republika Srbija i Kraljevina Belgija obeležavaju 135 godina diplomatskih odnosa", poručio je Selaković.

On je nakon razgovovora sa predsednicom Donjeg doma belgijskog Parlamenta, Elijan Tiliju, ocenio da su odnosi dve države veoma dobri, ali da postoje razlike kada je reč o pitanjima vezanim za KiM i evropski put Srbije.

Nakon razgovora u belgijskom Parlamentu, Nikola Selaković sastao se sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Belgije, Sofi Vilmes.

Foto: Tanjug AP/Marina Maksimović

"Imali smo izuzetno dobre razgovore i potpisali Memorandum o saradnji dva minsitarstva spoljnih poslova. Dogovorili smo se da nastavimo i učestamo naše političke konsultacije, ali komunikaciju koja se tice svega onoga što je za Srbiju važno na njenom evropskom putu", izjavio je Selaković nakon sastanka.

Šef diplomatije Srbije dodaje da je upoznao ministarku Vilmes sa onim što Srbija radi, naročito na ispunjavanju uslova i kriterijuma na evropskom putu.

"Zamolio sam je i za više razumevanja kada je reč o naporima Srbije i boljem vrednovanju rezultata koje u tom procesu postižemo. Dobar rezultat je i obećanje potpredsednice Vlade Belgije da će doći u Beograd, što će biti ozbiljan korak i promena, jer takvih poseta dugo nije bilo", zaključio je Selaković.

Autor: