AKTUELNO

Tema večerašnje emisije ''Vesti sa Srđanom Predojevićem'' tiče se dešavanja na Severu KiM.

Na pitanje, kako trenutno vidi situaciju na KiM, kao i sva spoljašnja dešavanja, Arno Gujon direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo ističe da sve što se odvija jeste jedan simbol nemoći.

- Borelja brine činjenica jer EU kao sila ne ume da se postavi ni prema spoljašnjim, ni unutrašnjim igračima. Problemi koji postoje na KiM u prathodnih 20 godina nisu rešene, a sila koja nije nepristrasna bi to lako mogla da reši - objašnjava Gujon.

Gujon je istakao da je situacija oko tablica, i svega što se trenutno dešava na KiM dovela do odsustva slobode kretanja, što je slučaj u prewthodnih 20 godina.

- To je problem koji treba da se reši, a ne rešava se. Srbi sa Kosova i Metohije su pretrpeli mnogo toga, a danas trpe i pravno nasilje - dodao je Gujon.

Foto: TV VESTI

Kako je dodao, jedan predstavnik Srba osuđen je na dve godine, samo zbog svojih reči, dodajući da na to što pre mora da se reaguje, jer svi moraju imati slobodu govora.

- Kada treba da se nešto uradi za dobrobit srpskog naroda, nema mešanja, to je za žaljenje. Nije bitno ko je kog porekla, već je pitanje principa. Kada nekoga osuđujemo na 2 godine zatvora zbog izgovorenog, to niije dobro, tu nema slobode govora - objasnio je Gujon.

Srbi i dalje žive u neizvesnosti, a to nije dobro - podvukao je Gujon.

Kako Gujon objašnjava, Srbija je ispoštovala sve što piše u Briselskom sporazumu, a druga strabna, kao što je rekao i Petar petković, misli da je Briselski sporazum švedski sto.

- Čudi što ne čujemo šta Brisel ima da kaže - navodi Gujon.

On je dodao da ako kroz mesec dana ne dobijemo odgovor na to pitanje, taj dogovor očigledno više ne postoji.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Autor: