AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara Samit povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja na Beogradskom sajmu

- Uvaženi gosti, ekselencije, ministri i dragi prijatelji, dobro vi nama došli kući - rekao je predsednik i dodao da je Beograd kuća za svakog u ovom pokretu

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Istakao je da mu je drago da vidi "prijatelje" iz različitih delova sveta jer su prikazali značaj koji daju ovom događaju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Međunarodna saradnja jeste jedini put ka blagostanju i kvalitetu čitavog čovečanstva. Povelja UN ističe i promoviše tri osnovna principa - bezbednost, mir i stabilnost. i kvalitetu čitavog čovečanstva. Povelja UN ističe i promoviše tri osnovna principa - bezbednost, mir i stabilnost.

Vučić je izrazio nadu da tema neće biti samo prošlost, već i budućnost, jer veruje da je svet dijaloga, kompromisa i mira dostižan.

Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, bilo da je reč o političkoj, privrednoj ili kulturnoj saradnji. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je dodao, Srbija zna koliko je borba teška, najbolnija je ona za teritorijalni suvernitet.

- Uprkos svim izazovima ostajemo posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi obezbednilo dugoročni mir na Balkanu. Dijalog nema alternativu - istakao je Vučić.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

Srbija je kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na to što je kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama.

- Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

On je podvukao da Srbija nikada, uprkos pritiscima, neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

Svečano otvaranje, predsednika čeka niz sastanak

Svečano otvaranje plenarne sednice, na kojoj će se predsednik Srbije obratiti u svojstvu kodomaćina Komemorativnog skupa, predviđeno je u 9.30, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Nakon toga u 10 sati počinje plenarna sesija na kojoj će se obratiti šefovi delegacija.

Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

U Palati Srbija u 12 časova predviđen je svečani doček predsednika Gane, a posle "tet-a-tet" sastanka biće organizovan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika.

U popodnevnim satima Vučić će razgovarati sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

#Aleksandar Vučić