AKTUELNO

Samit 'Nesvrstani 2021', kojim se obeležava 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se danas i sutra u Beogradu.

Srpska prestonica domaćin je predstavnicima čak 105 država i devet međunarodnih organizacija, a u Beograd su došla ukupno 572 člana stranih delegacija.

Među učesnicima skupa nalazi se oko 40 šefova diplomatija, a na samitu će prvi put biti i predstavnik Rusije, koja je na inicijativu Vladimira Putina u julu ove godine dobila status posmatrača. Azerbejdžan je suorganizator skupa u Beogradu, jer ta država predsedava Pokretom nesvrstanih do 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je juče dobrodošlicu svim učesnicima ovog samita.

- Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup - napisao je Vučić na Instagramu.

12:45 Omar: Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

12:15 Benabderahman: Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije

- Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima - izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na Samitu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.

On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.

11:00 – Čavušoglu se obratio prisutnima

– Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji.

– Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10:52 - Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi dušu mira

10:50 - Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Celu vest pročitajte klikom OVDE.

10.33 - Učesnicima Samita obratio se i Milorad Dodik

- Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa. Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, migrantskom krizom, pandemijom, terorizmom - rekao je između ostalog Milorad Dodik.

10.10 - Obraćanje predsednika Generalne skupštine UN

- Nema druge političke sile u ovom periodu koji je otliko istrajno se borio za bolje i pravednije međunarodne odnose. Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira, prijateljstva i upravo ovaj pokret služi tome - rekao je Abdula Šahid predsednik Generalne skupštine UN

09:55 - Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije obratio se zvaničicima i zahvalio na velikom doprinosu svih uključenih.

Obraćanje predsednika čitajte u posebnoj vesti klikom OVDE.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

09:40 - Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

Predsednik Azerbejdžana Ilhan Alijev otvorio je sastanak putem onlajn uključenja i zahvalio se predsedniku Srbije zbog organizacije sastanka na visokom nivou.

- Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

09:25 - Vučić dočekuje delegacije

Predsednik Vučić sastao se na Sajmu sa pomoćnikom generalnog sekretara UN Miroslavom Jenčom.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije dočekao je danas na Beogradskom sajmu prvu delegaciju koja prisistvuje skupi - reč je o ministru pri Kabinetu premijera i specijalnom izaslaniku predsednika Vlade Kambodže Ouču Boritu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Vučić je dočekao i delegaciju Indije:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Indonezije:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U Beogradu je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

09:20 - Vučić stigao na skup

Predsednik Srbije stigao je na skup gde dočekuje zvaničnike.

#Aleksandar Vučić

#Pokret nesvrstanih