AKTUELNO

Na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, Osnovni sud u Prištini je odredio pritvor od 30 dana uhapšenima zbog terorizma, prenosi Gazeta ekspres.

U zahtevu koje je tužilaštvo podnelo sudu se navodi da su osumnjičeni, počinili krivično delo "priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova" u vezi sa krivičnim delom "izvršenje terorističkog akta", prenosi Zakletva pravde.

M.B. je osumnjičen da je počinio krivična dela „priprema terorističkih akata ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“ u vezi sa krivičnim delom „izvršenje terorističkog akta“ i „neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja”.

Š.K. se sumnjiči da je počinio krivično delo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, posredovanje i neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva".

U zahtevu tužilaštva se navodi da postoji bojazan od bekstva okrivljenih od krivične odgovornosti, ukoliko im se omogući da se brane sa slobode.

Dodaje se da postoji rizik da će okrivljeni uništiti, prikriti, prepraviti ili falsifikovati dokaze o krivičnim delima, ometati tok istrage ili uticati jedni na druge jer su A.Đ., E.S., N.S. i M.B. počinili krivično delo u saizvršilaštvu i da su njihove radnje uzročno povezane sa radnjama okrivljenog Š.K.

Tužilaštvo takođe tvrdi da postoji opasnost od ponavljanja krivičnih dela, uzimajući u obzir njihovu težinu, okolnosti u kojima su delovali, lične karakteristike okrivljenih, a posebno društvenu opasnost, jer isti mogu dovršiti krivična dela za koja je prethodno izvršena priprema.

Odbrana je pokušala da odbaci tvrdnje tužilaštva, ali je sud doneo odluku da osumnjičeni ostanu u pritvoru koji je produžen na 30 dana.

Specijalno tužilaštvo Kosova i Kosovska policija su 11. oktobra, objavili zaplenu značajne količine oružja, eksploziva i gotovine.

Za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posedovanje oružja", krivični zakon Kosova navodi da se svako ko poseduje, kontroliše ili poseduje oružje kršeći važeći zakon koji se odnosi na takvo oružje, kažnjava novčanom kaznom do 7.500 eura ili zatvorom do pet godina.

Petorica optuženih za terorizam uhapšeni su 10. oktobra.