AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je večeras šta je sa Rusima dogovorio i zašto zahteva da se sa Putinom sretne.

Vučić je, govoreći o energetskoj krizi, rekao da od cena energenata zavisi i cena hrane, cena svih proizvoda, životni standard i bukvalno opstanak cele zemlje.

Nismo mirni. Od cena energenata zavisi cena svega i opstanak zemlje. Da bi ljudi razumeli kolika je kriza u svetu, da pokušam da objasnim. Od cena struje i gasa zavisi cena hrane i zavisi opstanak cele zemlje. Mi imamo do kraja godine 6,5 miliona kubnih metara gasa. Svakog dana u ovih mesec i po dana imamo kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa. Mi danas već trošimo više od 6.5 miliona. Mi Rusima plaćamo 270 dolara i to je najbolja cena u Evropi. Nama će za Svetog Nikolu biti potrošeno 11 miliona kubnih metara koje moramo da platimo po ceni koja je danas na berzi, a to nije 270, nego 1200 dolara. Da ne bismo to radili, jer verujemo da će u 2022. pasti ispod 800. U Banatskom dvoru imamo skladišteno 268 miliona kubika. Nama će nedostajati oko 100 kubnih metara do kraja godine - rekao je Vučić.

Vučić je večeras otkrio i prvi put šta su nam Rusi ponudili.

Uzmite 70 odsto berzansku cenu, a 30 odsto naftnu formulu. Mi danas imamo 100 odsto naftnu formulu. Zato, ali i zbog KiM, sam tražio sastanak sa Putinom - rekao je Vučić.

Što se struje tiče, nastavlja Vučić, Poljska je u najboljoj situaciji zbog uglja. U dobroj situaciji su samo oni koji imaju ugalj ili nuklearke, govori predsednik.

Moliću ga da cena bude 510 dolara, ali mi ni to ne možemo da platimo. Moliću i produžetak naftne formule 100 odsto, a onda za molim za bolje uslove. Živ nisam do 25. novembra (do sastanka sa Putinom) - rekao je Vučić.