AKTUELNO

Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su otvorena u 7 časova.

9.41 - Haradinaj: Izadjite i glasajte

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj prvi je lider albanskih parlamentarnih stranaka koji je glasao i pozvao građane Kosova da iskoriste pravo glasanja za gradonačelnike i odbornike opština.

- Glasao sam, opštinsko upravljanje je veoma važno. Izađite i glasajte, ne ostavljajte glas kod kuće - rekao je on. (

9.20 Gužve na biračkim mestima

Prvih sati lokalnih izbora u Severnoj Mitrovici je veliki odziv građana i na biračkim mestima u ovom trenutku su velike gužve pa građani čekaju u redovima da bi glasali.

Oko osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasali su i funkcioneri Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić.

Oni su do birališta stigli zajedno s kandidatom za gradonačelnika MIlanom Radojevićem i velikim brojem građana.

Foto: kosovo-online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane koji još uvek nisu glasali da u toku dana prošetaju do biračkih centara i daju svoj glas onima za koje veruju da će ih najbolje predstavljati.

Na pitanje šta očekuje od današnjih izbora, Rakić je rekao da je u toku predizborna tišina i da ne želi da svojom izjavom to naruši, ali je dodao da očekuje pobedu.

Foto: kosovo-online

8.00 - Veliki broj Srba zbog izbora od ranih jutarnjih sati na gradskom trgu u Severnoj Mitrovici

Na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u neposrednoj blizini spomenika Knezu Lazaru, okupio se od ranih jutarnjih sati veći broj građana odlučnih da iskoriste svoje biračko pravo. Posle svih dešavanja prethodnih dana građani severa KiM u srpskim sredinama odlučni su da izađu na glasanje u velikom broju i iskažu svoju političku volju. Tačno u sedam časova u Severnoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mesta, raspoređena u sedam biračkih centara.

7.30 - Glasanje počelo na vreme i u Gračanici

I u srpskim sredinama južno od Ibra jutros je počelo glasanje na lokalnim izborima, za gradonačelnike i opštinske parlamente. Sve protiče bez problema u Gračanici u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta. Pravo glasa ima 20.671 birač. Prvi glasač Dobrivoje Cvejić kazao je za Kosovo onlajn da glas daje mladima kako bi ovde opstali, jer to je najvažnije.

Foto: Kosovo-online

7.05 - Sva biračka mesta otvorena su na vreme bez ikakvih problema

Tačno u sedam časova u Severnoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mesta, raspoređena u sedam biračkih centara.

Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme.

- Za sada glasanje protiče bez ikakvih problema. Svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoletni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest meseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata - rekao je Dimitrijević.

Inače, Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Foto: Kosovo-online

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština. U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno. Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Foto: Kosovo-online

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Autor:

#Glasanje

#Kosovo i Metohija