AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik portala Embargo Predrag Jeremić prelistavao je štampu u jutarnjem programu televizije Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povukao pravi potez pozivom na unutrašnji dijalog o Kosovu, rekao je glavni i odgovorni urednik portala Embargo Predrag Jeremić.

- To je dobar potez, a smešne su optužbe da neko ko je "autokrata, diktator", može da traži ovako širok konsenzus. On naravno ne traži to da bi sproveo svoje mišljenje, već traži da čuje mišljenje svih relevantnih faktora u Srbiji, što je izvanredno  - ocenio je Jeremić.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekao da je predsednik Srbije pozvao sve ljude koji žele, stranke, druge organizacije, javne ličnosti, građane, da se konačno izjasnimo baš o pitanju Kosova.

Jeremić je mišljenja da Srbija od uvođenja višepartijskog sistema ima problem, a to je da nema jasno definisano šta je srpski nacionalni interes.

Kako je rekao od višestranačja, sve stranke su se borile samo za svoje lične interese, kako da dođu na vlast, za fotelje, a niko nije brinuo o srpskim nacionalnim interesima.

Govoreći o pogromu Srba iz Hrvatske i akcjiji Oluja, koju Hrvati proslavljaju 5. avgusta, Jeremić je ocenio da nije samo slavlje problem, već to što je Hrvatska članica Evropske unije i što EU žmuri na ovakve poteze i gestove i  neprimerene stvari koje sprovodi jedna država u našem komšiluku.

- To je problem i mislim da je to politika dvostrukih aršina da se prema jednima postupa drugačije, jednima se dozvoljava da rade šta hoće, a drugima se meri sve kroz prizmu, kroz lupu dnevne politike- ocenio je on.

Jeremić je rekao da ima utisak da se na političkoj sceni sveta pogotovo Evrope pojavljuju unuci ili neki najbliži potomci nacista, i zapitao se kakva je to politika da li je ta ideologija uopše izumrla u savremenom čovečanstvu.

Foto: Printscreen

- Imam utisak da ta politika još uvek živi, da vaskrsava u zemljama zapadne Evrope pa čak i preko bare, ponavljaju se iste priče, floskule, a sve u istoj funkciji u stalnoj, nekoj večitoj vekovnoj borbi protiv Srba - rekao je Jeremić.

On je ocenio da bi prvo trebalo da se sa nadležnima u EU razjasni  ta situacija, jer dok se takve stvari ne reše, dok se konačno ne podvuče crta svega onoga što je bilo, ne možemo ići u novu budućnost, ne možemo praviti prava prijateljstva i pravu saradnju na Balkanu.

- Ako smo mi stožer na Blakanu onda se mora imati više poštovanja više dostojanstva prema toj zemlji - ocenio je Jeremić.

Hrvatskoj je Srbija dobra kad joj treba prodati neku robu ili plasirati neke ideje, onda je Srbija idealna, a onda nas opet kritikuju, rekao je Jeremić.

- Oni pokušavaju novim ekonomskim merama da malo ustalasaju javnost, zarad jeftinih političkih poena, kad god neko treba da pojača rejting u Hrvatskoj on krene na Srbiju, a inače u svim zvaničlnim diplomatskim protokolarnim sustretima oni su uvek za saradnju za prijateljstvo za poboljšanje odnosa - objasnio je on.

- Oni samo pokazuju da su još uvek mala zemlja, koja nema svoju tradiciju državnosti i diplomatije, koja nema to uporište u modernoj civilizaciji - ocenio je Jeremić.

Strategija politike Hrvatske bez obzira ko je na vlasti u Hrvatskoj, njihova strategija je jasna, ato je da se Srbi nikad ne vrate na vekovna ognjišta, zaključio je glavni i odgovorni urednik portala Embargo.

#Jutarnji program

#Predrag Jeremić

#Televizija Pink

'