AKTUELNO

Komemoracija povodom smrti Muamera Zukorlića održana je danas u Skupštini Srbije, prisutan je bio i predsednik Aleksandar Vučić koji se upisao u Knjigu žalosti i održao govor.

U parlamentu su stigli i brojni narodni poslanici, ali i stranačke kolege lidera Stranke pravde i pomirenja, među kojima su i Samir Tandir, Edin Đerlek.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Vučić je na početku citirao staru arapsku poslovicu: "Ovaj svet nije mesto na kome se odmaramo, već na kome se testiramo", i istakao da je siguran kako je pokojni muftija na boljem mestu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najveći deo života i kada je bio muftija i kada je bio poslanik posvetio školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji. Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva. Posle njega će nam ostati velika pouka - naše telo jeste prolazno, ali ono što uradimo može da bude večno. Muamer je danas na mestu na kojem je trebao da bude, uz Tvorca - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić kaže da je muftija verovato da svako od nas ima zadatke na ovom svetu, i da se on svojim zadacima posvetio.

- Posle njega svakako ostaje praznina, ali i lekcije koje smo naučili od njega. I vama, porodici njegovoj, da kažem veliko hvala. Ne znam koliko ste od njega čuli i o našem odnosu. Viđali smo se ne retko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima. Želim vam da ostane nezaboravljen, a mi ćemo se potruditi da tako i bude. Neka mu je rahmet i slava - zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021.godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Foto: Informer.rs/A. G., Tanjug/Zoran Žestić

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’DŽinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.