AKTUELNO

Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da zvanična Moskva našu zemlju doživljava kao značajnog strateškog partnera, prijatelja i bratsku državu kojoj će pomoći kad god je neophodno, ocena je analitičara.

Cena gasa od 270 evra za hiljadu kubika koju je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio Srbiji pokazuje da su odnosi dve zemlje na mnogo višem nivou od uobičajenih, bilateralnih. Ovako povoljna cena gasa, kakvu ima još jedino Belorusija, dokazuje da Rusija našu zemlju doživljava kao prijatelja, saradnika, ali i saveznika u globalnim geopolitičkim dešavanjima.

Oslonac

Prema rečima Živadina Jovanovića, bivšeg šefa diplomatije SR Jugoslavije, ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da Rusija Srbiju doživljava kao izuzetno značajnog strateškog partnera, prijatelja i bratsku zemlju kojoj će pomoći kad god je to neophodno.

- O tome svedoče i zajednička istorija, potpisani dokumenti o saradnji, ali i toliko primera u praksi koji pokazuju da možemo uvek da računamo jedni na druge. Da se oslonimo jedni na druge - ističe Jovanović, dodajući da potez predsednika Rusije Vladimira Putina šalje poruku celom svetu o tome kako Rusija doživljava Srbiju.

- To je od ogromnog značaja za nas. Sada naši neprijatelji i oni koji stalno pokušavaju da nas predstave kao dežurne krivce za sve loše što se u regionu dešavalo i dešava se znaju da je jedna globalna, svetska velesila spremna da za nas uradi mnogo. Da je spremna da nam pomogne u najtežim trenucima i da neće pustiti da nas ponižavaju ili nam nameću rešenja koja su u njihovom interesu - naglašava Jovanović.

Jasno

Glavna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić kaže da nas je ruski lider Vladimir Putin ovim potezom svrstao u red zemalja koje su bile deo Sovjetskog Saveza, a od kojih je najbliskija ostala Belorusija. Milinčić smatra i da u razgovoru dvojice predsednika i na druge teme nije bilo iznenađenja.

- Predsednik Putin je jasno stavio do znanja da će Rusija štititi međunarodno pravo, sporazume i rezolucije koji su postignuti. Putin je potvrdio da će Rusija stajati uz Srbiju i kada su u pitanju dve, možda i najznačajnije teme za našu zemlju u pitanju, a to su Kosovo i Metohija i Republika Srpska - ističe Milinčić, dodajući da će konačna odluka o KiM biti doneta u Savetu bezbednosti UN, a ne u Briselu ili Vašingtonu.

- U tom telu Rusija, ali i Kina igraju značajnu ulogu. Rusija je već sprečila da se srpski narod proglasi genocidnim kada je Velika Britanija pokušala da poturi nekakvu rezoluciju koja to tvrdi - podseća Milinčić, podvlačeći i da će vojna saradnja dve zemlje, uprkos kritikama iz okruženja i Brisela, ostati na veoma visokom nivou.

Autor: