AKTUELNO

Podrškom Predsednika Vučića i sposobnošću gradonačelnika Vesića posle 100 godina Beograd dobija ulicu Vožda Đorđa Stratimirovića.

- Jedan od najvoljenijih prvaka srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji vožd Đorđe Stratimirović dobio je ulicu u Beogradu koja se proteže od zgrade pošte na Savskom trgu do pešačke zone kod glavne Kule na prostoru Beograda na vodi, čime je i na ovaj način odata počast "narodnom voždu" kako su ga Srbi ondašnjeg doba zvali. "Inicijativu Centra za razvoj Šajkaške podržao je Predsednik Aleksandar Vučić, koji je jedan od prvih dobitnika Velikog krsta vožda Đorđa Stratimirovića. Takođe, gradonačelnik Beograda Goran Vesić je u najbržem mogućem roku sproveo u delo ovaj inicijativu i time obradovao sve kojima su na srcu naši nacionalni heroji koji su u vreme komunizma bili marginalizovani i potiskivani - izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Organizacionog odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu.

Pre dva meseca, nastavio je Đurđev, iz Beča su u Sremske Karlovce, uz najviše državne počasti, preneti posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške, koji je izvojevao najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine, u vremenu kada su se odvijala najznačajnija previranja za odbranu srpskog naroda u tom delu monarhije.

- Šajkaška je geografski region u Srbiji koji zauzima jugoistočni deo Bačke i nalazi se između Novog Sada, Titela, Žablja i Srbobrana, a dobila je ime po dugačkim brodovima, šajkama. U početku, stanovništvo regiona su u potpunosti sačinjavali Srbi, vešti ratnici koji su učestvovali u mnogim bitkama protiv Turaka, da bi tokom revolucije iz 1848/1849, godine Šajkaška bila u sastavu autonomne Srpske Vojvodine. Upravo tada, na čelo srpskih ustanika staje Đorđe Stratimirović koji je izvojevao mnogobrojne pobede i na čemu mu je narod srpski večno zahvalan - podsetio je Đurđev i dodao:

- O ovom i mnogim drugim manje ili više zaboravljenim srpskim junacima mladi bi trebalo da mnogo više uče i zato smo i pokrenuli inicijativu da se u naš školski sistem uvede predmet "Srpska tradicija i identitet" kako bi smo znali ko smo i odakle smo, iz čega proizilazi i gde bi trebalo da idemo.

#Aleksandar Đurđev