AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Vučić i Mekalister razgovarali su o napretku Srbije na putu ka EU, kao i situaciji u regionu.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije se nakon sastanaka zahvalio izvestiocu EK na izveštaju za 2016. godinu, kao i pristupu i ličnom doprinosu našoj zemlji.

- Mi smo zadovoljni što će Mekalister igrati važnu ulogu kao jedan od evropskih političara u svim važnim pitanjima vezanim za našu zemlju. Danas smo razgovarali o svemu šta je neophodno da Srbija uradi i o svim teškim temama, internom dijalogu koji sam pokrenuo za KiM, o integraciji celog regiona u Evropu i odnosu sa zemljama u regionu, kao i o ulasku Srbije u EU - rekao je Vučić obraćajući se medijima, naglasivši da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu.

- Dobro sam razumeo sve što Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih obaveza, ostalo je još mnogo toga da uradimo i Srbija i ceo region će ostati mirni i stabilni - istakao je predsednik države.

On je rekao da Srbija može da se pohvali ekonomskim progresom, kao i time da je nivo nezaposlenosti najniži još od 1990-tih godina, ali da po tom pitanju mora još da se radi, jer će, kad prođu sezonski poslovi, ta stopa porasti.

Predsednik Srbije izjavio je, odgovarajući na pitanja novinara, da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

- Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek "izvuku" - rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko ae, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Foto: TV Pink

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

- Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU - rekao je Vučić.

- Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije - primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje elanice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

- Ali, to je stvar EU - rekao je i istakao: "Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju".

Mekalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

- Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi - rekao je Mekalister.

On je takođe rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

- Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona - objasnio je Mekalister.

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Sbriji, navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

Foto: TV Pink

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

- Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja - rekao je Mekalister. "Srbija dobro stoji", primetio je Mekalister i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas.

Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovem predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi. Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU - istrakao je Mekalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena.

Izrazio je uverenje da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontingent. Kazao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom. Rekao je da predsednik i vlada to znaju, ali da mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta.

Rekao je da mu, posle tri godine, pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike.

Osvrnuo se i na otvranje robne kuće Ikea u Beogradu, rekavši da to pokazuje da se Srbija korak po korak sve više integriše u evropska i međunarodna tržišta.

#Aleksandar Vučić

#Dejvid Mekalister

#Sastanak

'