AKTUELNO

Političke stranke, univerzitetski profesori, javni radnici nastavljaju da pozivaju građane da izađu na referendum zakazan za 16. januar i dok pojedini poručuju građanima da podrže ustavne promene, drugi pozivaju građane da se izjasne da su protiv promena u oblasti pravosuđa.

Među onima koji danas pozivaju građane da se izjasne na referendumu i na listiću zaokruže "DA" je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković koji je poručio da predložene promene Ustava pokazuju da aktuelna vlast i političari ne žele da postoji bilo kakva sumnja da će imati uticaj na imenovanje sudija.

Kako je naveo, promena Ustava isključivo se tiče pravosuđa i Ustav u drugim oblastima ostaje nepromenjen.

"Referendum u nedelju u Srbiji ima veliku važnost, uspostavljanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva, što je potvrdila i Venecijanska komisija dajući pozitivno mišljenje na predložene ustavne promene", naveo je Marković i ponovo pozvao građane da zaokruže "DA" jer na taj način, kako naglašava, obezbeđuje se nezavisnost i povećava efikasnost pravosuđa.

Srpska radikalna stranka, Koalicija NADA koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS, univerzitetski profesori, naučni i javni radnici, kao i političari koji su potpisnici Apela 66 i Vojvođanska partija pozvali su građane da kažu "ne" ustavnim promenama.

Radikali smatraju da je dužnost svih građana da zaokruže "ne" i na taj način poruče, kako navode u saopštenju, činovnicima Evropske unije da je Srbija suverena država i da narod ne prihvata naloge pogotovo ne one, kako dodaju, koji su suprotni nacionalnim interesima.

Tvrde i da je "ne" na referendumu odgovor stranom mešanju u unutrašnja pitanja naše države.

Kandidat za predsednika koalicije NADA Miloš Jovanović pozvao je građane da izađu na referendum i zaokruže "ne" poručivši im da nije rešenje u tome da se ostane kod kuće.

Kako je kazao za koaliciju NADA sporno je što se najviši pravni akt države menja olako.

#referendum