AKTUELNO

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je na 33. sednici RIK obavestio članove o privođenju koordinatora te komisije na Kosovu Marka Jankovića, prenosi Blic.

Dimitrijević je naveo da su Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, sada na putu ka Beogradu.

On je rekao da je Janković sinoć obavestio RIK da su ga pripadnici Kosovske policije priveli prilikom prevoza izbornog materijala na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova.

"Koordinator RIK se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal za glasanje na predstojećem referendumu na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljjen OEBS na KiM", rekao je Dimitrijević.

Naveo je da su pripadnici Kosovske policije takođe zaplenili i dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača i da su im bili oduzeti mobilni telefoni, nakon čega su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanu, 10-ak kilometara od Meradra ka Prištini.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je jutros za RTS da je Beograd odmah po privođenju poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića, nakon čega su privedeni oslobođeni.

"Kosovska policija je zaplenilla oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distriburao", istakao je Petković.

Naveo je da se, umesto OEBS koji se nije ni pojavio, pojavilo 10 vozila kosovske policije.

Petković je naveo da je o tom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i istakao da je rec o fragrantnom krsenju ljduskih prava i procedura.

Petković smatra da je reč o manifestaciji sile premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Autor: