AKTUELNO

Lider SNP-a smatra da je DPS 30 godina Srbe u Crnoj Gori držala dovoljno slabim da nikada ne mogu biti vlast, i da je došlo vreme promena.

U Crnoj Gori smo dosad uglavnom imali višedecenijske autokratske vladavine, a trenutno je na delu sazrevanje demokratije koje je zemlji uvek falilo, ocenjuje lider crnogorske SNP Vladimir Joković.

- Prva demokratski izabrana vlada i eksperiment sa tzv. ekspertskom vladom pokazali su se potpuno promašenim, a posledice svega toga su trenutna dešavanja u Crnoj Gori. Glavni krivac je premijer Zdravko Krivokapić koji je do pre nekoliko dana govorio da je ovo najgora vlada u istoriji Crne Gore, a danas vidimo da ovoj vladi ne treba opozicija ili nezadovoljna pozicija, jer je najveći protivnik samoj sebi – kaže Joković za Pink.

Dodaje da je činjenica da u Crnoj Gori dolazi do promena.

- Verujem u mudrost građana i političara Crne Gore. Ovo je po meni apsolutno redovna situacija jer vlade dolaze i padaju, a strateški interesi treba da su put i vodilja svih vlada – kaže Joković.

Foto: TV Pink Printscreen

Joković je kazao je da je Demokratska partija socijalista proteklih 30 godina Srbe u Crnoj Gori držala dovoljno slabim da nikada ne mogu biti vlast, i da je došlo vreme da se to drastično promeni.

- I to je zalog za budućnost Crne Gore. Mi nećemo dozvoliti da Srbi u Crnoj Gori budu izopšteni iz svih dešavanja. Srpski narod u Crnoj Gori treba da se potpuno integriše u sve pore života. Srbi treba da budu diplomate i ambasadori, mladi da studiraju u svim metropolama sveta, direktori, ministri... i sve ono što im pripada. Mi u SNP-u, uz poštovanje svih, mislimo da smo previše besciljno srbovali i da je potrebna ozbiljna strategija za integraciju srpskog naroda u sve tokove života u Crnoj Gori - rekao je Joković i dodao:

- Treba da dođemo do potpunog poverenja građana Crne Gore i u mogućnost pomirenja. Crnoj Gori je potrebna stabilnost, ekonomski oporavak, kao i dobri odnosi sa svima, a posebno sa Srbijom - kazao je Joković.

Joković svojim izlaganjem radi na spuštanju tenzija i to je deo demokratizacije, kaže istoričar prof. dr Predrag Marković. Ističe da je smena vlada sasvim normalna stvar, ali da postoji opasnost da “narko-hobotnica” DPS ponovo dođe na vlast u saradnji sa “labavijim delovima sadašnje koalicije”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da su narko-karteli najvažnija stvar u odnosima Srbije i Crne Gore, jer oni više utiču na naše živote nego odnos prema nekom događaju iz prošlosti – kaže istoričar za “Novo jutro” televizije Pink.

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, kaže da se u Crnoj Gori dešava kriza o kojoj nema puno podataka na internetu, samim tim jasno je da je reč o “pipavoj temi”.

- S jedne strane imate predsednika vlade iza koga stoji smena Vladimira Leposavića, neprihvatanje Vladimira Božovića kao ambasadora, rezolucija o genocidu i jedan traljav odnos prema identitetskom pitanju i popisu stanovništva. Imamo situaciju da on i srpski patrijarh govore različito, da dolazi u Beograd da nešto potpiše, a vraća se bez potpisa, daje intervjue antisrpski i anticrkveno nastrojenim medijima u Beogradu – kaže Bokan za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

S druge strane, dodaje, Dritan Abazović ima određene sposobnosti koje nedostaju Krivokapiću, ali je on “jugoslovenski i titoistički orijentisan Albanac koji se školovao u Sarajevu, i sa određenim predrasudama prema geopolitičkom kursu koji trenutno nije geopolitički kurs Crne Gore”.

- Mi Srbi imamo sreću da, pored priče o EU imam oi vojnu neutralnost, dok je Crna Gora u koaliciji sa NATO paktom koji se priprema za raznorazne incidente sa Ruskom Federacijom u budućnosti. To je zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, uvela sankcije Rusiji ii ma geopolitički kurs koji deluje zastrašujuće, a od njega se ne pomera – kaže Bokan.

#Dragoslav Bokan

#Predrag Marković

#Vladimir Joković