AKTUELNO

Od Brisela efektivno ne može da se vidi ništa, kaže Selaković. Osim što se ćuti na planove o formiranju Velike Albanije, ćuti se i na neispunjavanje obaveza Prištine koje su proistekle iz dijaloga.

Kada je reč o planovima za stvaranje tzv. Velike Albanije, šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže da je to „samo jedna od prilika da vidimo koliko će Brisel i svi ostali da ostanu nemi i da se ne oglase na tako nešto“.

- Možete da vidite sve licemerje i dvoličnost kada je u pitanju odnos prema onim izazovima sa kojima se čitav Zapadni Balkan suočava. Kao što ćute na sve najave koje se tiču Velike Albanije, tako ćute i na ovakve procese, a kao što vidite, Albanci i sa jedne i sa druge strane granice vredno rade na takvoj vrsti zbližavanja – kaže Selaković za Pink.

Na pitanje kakve bi bile reakcije da Srbija radi na ujedinjenju sa Republikom Srpskom, Selaković ističe da mi to ne radimo i da poštujemo teritorijalni integritet BiH sa RS, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naš narod u Srpskoj nedvosmisleno podržavamo i volimo, ali imamo jasne stavove kada su u pitanju ona načela odnosa u međunarodnoj zajednici i međunarodnog prava, koja i nama čuvaju poziciju po pitanju Kosova i Metohije – kaže Selaković.

Podseća da Srbija svaki put očekuje od Brisela i zapada da se oglase, a da svaki 10. put kažu: „Pa, mi nismo za to, to smo već rekli“.

- Efektivno ništa ne možete da vidite, kao što ne možete da vidite suštinski jasne pritiske kada je reč o ispunjavanju obaveza Priština koje su proistekle iz dijaloga – rekao je ministar.

Danas sa letonskim kolegom o evropskoj perspektivi Srbije

Selaković je izjavio da će tokom današnjeg susreta sa kolegom iz Letonije Edgarom Rinkevičsom razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije, sprovedenom referendumu i reformama koja je naša zemlja sprovela u oblasti vladavine prava.

Selaković je rekao da je Rinkevičs prijatelj Srbije i da mu je poziv za dolazak u našu zemlju uputio prošle godine na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tom prilikom pozvao sam ga u posetu i biće to dobra prilika da razgovaramo o evropskoj perspektivi Srbije, o svemu onome što je Srbija u međuvremenu uradila, o sprovedenom referendumu i reformama u oblasti vladavine prava - rekao je Selaković za „Novo jutro“.

Istakao je da je važno da Srbija sa partnerima iz Evropske unije održava rednovnu komunikaciju i da naši predstavnici imaju česte susrete sa predstavnicima iz EU, jer je to, kako kaže, prilika da se "pretrese" svaka tema koja je od značaja za evropski put naše zemlje.

#Nikola Selaković