AKTUELNO

Politički aktivista doktor Zlatko Lutovac kaže da je neko prepoznao značaj i uticaj Kine koji ima u ovom momentu, ali i koji će, smatra, imati u budućnosti.

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Lutovac ističe kako je Vučić sa kolegom iz Kine izgradio najbolje moguće donose koji su doveli do sjajnih rezultata, zbog čega će se investitori otimati.

Foto: TV Pink Printscreen

Neko je prepoznao značaj i uticaj Kine koji ima u ovom trenutku i koji će imati u budućnosti. Kina je bila prva civilizacija hiljadama godina, poslednjih 40 godina ima gotovo 10 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda, to je neverovatno. Ona ima izglede da se popne i na tron sveta. Predsednik Vučić je izgradio najbolje moguće odnose sa predsednikom Si Đinpingom i rezultati tih ličnih odnosa je ovo što se sada dešava. Dogovor da se realizuje sporazum o slobodnoj trgovini je suštinski neverovatan, to podrazumeva da sve proizvode iz Srbije uvozimo u Kinu bez carina. Ovde ima da se otimaju svi investitori, znate li šta to znači za Srbiju? To postaje najbolja destinacija na svetu. To su tržišta koja su mnogo veća od EU tržišta. Ovo je velika stvar za Srbiju, to je strateški važno za Srbiju - kaže Lutovac.

Foto: TV Pink Printscreen

Stevica Deđanski, sa Instituta za političke studije, govori za "Novo vikend jutro" na Pinku kako smo zahvaljujući Vučićevom odnosu sa Si Đinpingom spasili mnogo kompanija u našoj zemlji.

Da Vučić nije napravio takve odnose sa Si Đinpingom, ne bi spasili mnogo kompanija. Mi smo ovde spasili velike kompanije, pitanje je koliko sada možemo da izdržimo taj balans. Ne sme da se zbog bilo kakve ekonomije proda nešto nacionalno, a sve ostalo treba da balansiramo - rekao je Deđanski.